Direct naar artikelinhoud

Parlementsleden leggen eed af op 6 juli

Op 6 juli worden alle verkozen parlementsleden verwacht in de Kamer en Senaat voor de eedaflegging. De traditionele stoelendans tussen het Vlaams Parlement en de federale assemblee blijft beperkt.

Zoals verwacht blijven de ministers Geert Bourgeois (N-VA) en Ingrid Lieten (sp.a) in de Vlaamse regering en geven ze hun zitje door aan hun opvolgers Bert Maertens en Meryame Kitir. Bij N-VA staat het ook zo goed als vast dat Kris Van Dijck, fractieleider in het Vlaams Parlement, in de Vlaamse assemblee blijft zetelen en in de Kamer wordt opgevolgd door Bert Wollants. Jan Peumans, de Limburgse lijsttrekker van de N-VA, blijft in het Vlaams Parlement de voorzittershamer hanteren. Over het lot van Europees parlementslid Frieda Brepoels moet bij de Vlaams-nationalisten nog worden beslist.

Bij Open Vld is de afspraak dat eerste opvolger in B-H-V Luk Van Biesen mag terugkeren naar de Kamer als vervanger van aftredend vicepremier Guy Vanhengel. Indien de Vlaamse liberalen federaal op de oppositiebanken belanden, keert de ket sowieso terug naar de Brusselse regering.

Voor CD&V wordt Europarlementslid Ivo Belet opgevolgd door aftredend Kamerlid Gerald Kindermans, voor sp.a ziet David Geerts zich normaal gezien verzekerd van een verlengd verblijf in de Kamer als opvolger van Antwerps burgemeester Patrick Janssens. Of voorzitster Caroline Gennez de overstap maakt van de Vlaamse naar de federale assemblee is nog niet duidelijk. Indien ze in het Vlaams Parlement blijft, neemt Güler Turan haar plaats in.

In de Senaat zijn er al vier opvolgers zeker van zitje. Vlaams Belanglijsttrekker Philip Dewinter had voor de verkiezingen aangekondigd als gemeenschapssenator te willen zetelen, waardoor Yves Buysse senator blijft. Aangezien Vlaams Belang nog één gemeenschapssenator heeft, betekent dit dat Joris Van Hauthem en Karim Van Overmeire na respectievelijk 15 en 7 jaar geen gemeenschapssenator meer zijn.

Bij Open Vld blijft Dirk Sterckx in het Europees Parlement, waardoor Martine Taelman opnieuw senator kan worden. Voor CD&V heeft Marianne Thyssen nog niet uitgemaakt of ze senator wordt of Europarlementslid blijft. Dirk Claes is in het laatste geval verzekerd van een verlengd verblijf in de Senaat. Patrick De Groote van N-VA verhuist van Kamer naar Senaat, aangezien Philippe Muyters Vlaams minister blijft.

De invloed van 13 juni op de samenstelling van het Vlaams Parlement blijft ditmaal beperkt. In totaal zijn er tien Vlaamse Parlementsleden rechtstreeks verkozen.