Direct naar artikelinhoud

Professor Marc Hooghe onder vuur voor plagiaat en auteursfraude

KU Leuven-professor Marc Hooghe ligt onder vuur. De Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de universiteit acht een aantal klachten over auteursfraude en plagiaat tegen de hoogleraar gegrond, meldt Apache.

De klachten bij de CWI dateren van 2015. Toen stapten verschillende (voormalige) medewerkers van het Centrum voor Politicologie van de KU Leuven naar de Commissie met klachten over professor Marc Hooghe.

Een van de betrokkenen zag stukken van haar eigen werk plots opduiken in een academische paper van Hooghe. In een ander geval werd een paper gepubliceerd met daaronder de naam van Hooghe, terwijl die van de medeauteur ontbreekt.

Een andere onderzoekster werd zelf beschuldigd van plagiaat, toen ze een paper die een tijdlang in de lade was blijven liggen, alsnog wilde publiceren. Hooghe had het werk zonder haar medeweten en met zijn naam erop ingediend.

De professor zelf nuanceert de feiten. "Er zijn altijd discussies over wie veel en wie weinig bijdrage heeft geleverd", zegt Hooghe. Hij benadrukt ook dat de inhoud van de wetenschappelijke bijdragen zelf niet ter discussie staat.

Rector Rik Torfs wil enkel kwijt dat alle klachten over mogelijk plagiaat "zeer zorgvuldig worden behandeld" en stelt dat de procedure rond wetenschappelijke integriteit "zeer strikt" is.

Hooghe moet de fouten rechtzetten en in de komende periode zijn publicaties vooraf bespreken met de decaan van de faculteit. De hoogleraar kan naar eigen zeggen "leven met de oplossing die werd uitgewerkt".