Direct naar artikelinhoud

Pijnlijk weerzien met Chelsea voor Mourinho

Chelsea-trainer Antonio Conte zweepte het publiek bij een 4-0 voorsprong nog eens op en dat vond José Mourinho niet kunnen. Zijn terugkeer op Stamford Bridge was een langgerekte vernedering, van seconde 30 tot minuut 94. Geregisseerd door een meesterlijke Eden Hazard, Kanté, Conte en co.

Lieve woorden waren het niet die Mourinho bij het laatste fluitsignaal in het oor van een verbaasde Conte blies. In het Italiaans. "Die waren voor hem, niet voor jullie", zei de trainer van Man United. Dat potje hield hij liever gedekt, maar bij Sky Italia hadden ze op dat moment het deksel al gelicht. Volgens een goede bron zou Mourinho hebben gezegd: "Je jut het publiek niet op bij een 4-0-voorsprong, dat doe je bij 1-0. Het is vernederend."

De meester-provocateur had gesproken, de headlines zijn geschreven. Een rookgordijn om de aandacht af te leiden van diepere problemen? Pep Guardiola, zij het wat kleiner, en Mourinho, prijken vandaag als hoofditem op de achterpagina's van de Engelse kranten. Twee toptrainers met een gedeukte reputatie na een slechte reeks. Die van Mourinho, na een slechtere start dan die van zijn voorganger Van Gaal en de pijnlijke exit bij Chelsea, nog een beetje meer.

Individuele fouten

Zelfs in zijn verschrikkelijkste nachtmerries had Mourinho niet durven te dromen dat zijn grootste nederlaag in de Premier League op de grond zou zijn waar hij zijn meeste successen heeft gevierd. Pijnlijk. Voor de match waren er nog knuffels met John en alleman, geanimeerde gesprekjes, maar 90 minuten later negeerde hij zijn oude vrienden straal.

Negen wedstrijden, 14 punten. Man United onwaardig. Daar sta je dan met je kassabriefje van bijna 200 miljoen euro, de duurste speler in de wereld (Pogba) die zijn draai niet vindt en een trainer als Mourinho die ooit een serial winner was. Die wees naar de individuele fouten bij zijn ploeg - niet op één hand te tellen, met Chris Smalling als belangrijkste dader. "Zonder die fouten speelden we een goede match", pruttelde Mourinho nog tegen. "Maar eigenlijk begonnen we de match met een 1-0-achterstand." Blind en Smalling stond te pitten. Na 30 seconden opende Pedro de score en kon Eden Hazard, die verbazend veel vrijheid kreeg, in zijn tuin beginnen te goochelen.

Zijn beste match voor Chelsea speelde de Rode Duivel niet. Hij heeft al betere optredens opgevoerd, maar wie in een topmatch met het toverstokje zwaait, verdient applaus. De Premier League geniet stilaan weer van Hazard, die vorig seizoen acht maanden lang in een kast zat opgesloten. Als hij omgeven wordt door snelle spelers, zoals in de nieuwe formatie van Chelsea, en minder verdedigend opruimwerk moet doen, gaat hij niet vertragen. Dan accelereert Hazard mee. De terechte man van de match op Sky Sports.

Een prestatie met een mooi doelpunt als toetje. Zijn vierde van het seizoen, na een slimme ren en tikwerk met Matic en Kanté, krulde hij in de verste hoek voorbij De Gea (3-0). Conte sprong van geluk, Hazard vierde in een hoekje, glijdend op de knieën. Geen revanche op Mourinho - zo zit Hazard niet in elkaar -, wel de vreugde van een jongetje dat graag voetbalt en nog altijd geniet van een goal. "De drie punten waren het belangrijkste vandaag", zei hij voor de camera's met een dooddoener. Die vergeven we hem.

Uitstekende doelman

Net zoals Hazard verdiende Chelsea als team complimenten. United hielp met genoeg handen, maar The Blues waren meedogenloos, hongerig, intelligent en energiek - naar het beeld van het drukke mannetje voor de bank. De onvermoeibare Kanté maakte zijn eerste voor zijn nieuwe werkgever, Matic deed zijn job en ook achterin hield Chelsea het slot op de deur. Met dank aan een uitstekende doelman tussen de palen.

Thibaut Courtois bewees gisteren met twee knappe reddingen en zijn rust dat ze hem nog niet hoeven af te schrijven. Met drie clean sheets op een rij mag hij de borst weer vooruitsteken, de eerste reeks sinds april 2015. De stabiliteit die Chelsea heeft gevonden, werpt vruchten af. Twee Belgen plukken mee.