Direct naar artikelinhoud

Profeet van de antichrist

Hij meende dat Bush vermoord zou worden en dat Hillary Clinton het tot president van de VS zou schoppen. Niettemin stond Mario Reading bekend als een van de grootste Nostradamus-kenners ooit.

Hij had geleerd een behendige draai te geven aan gemaakte vergissingen. Toen Bush tegen zijn verwachtingen in bleef leven, haastte Reading zich te verklaren dat de 'moord op een wereldleider' die hij had aangekondigd niet Bush betrof, maar de Pakistaanse politica Benazir Bhutto.

Het zijn de risico's van het vak als je je aanschurkt tegen een Franse ziener, die trippend op nootmuskaat de toekomst van de wereld voorspelde. Voor het geval u dit wilt weten: nog steeds volgens Reading zal de derde antichrist (Napoleon en Hitler waren de eerste twee) een wereldomspannende oorlog veroorzaken omstreeks 2070 - voldoende tijd nog om het tuinhuis te verven.

De Nostradamus-exegeet werd geboren in Bournemouth op 10 augustus 1953, als zoon van een Brit en een Duitse van adellijke afkomst. Ze verkasten naar Zuid-Frankrijk toen Mario 8 jaar was. "Ik kwam er voor het eerst in contact met Nostradamus, die in de streek talrijke standbeelden en gedenktekens had."

Reading groeide uit tot een avontuurlijk type, dat zijn studies talen en literatuur onderbrak om als scheepsjongen af te reizen naar Afrika. "Ik leerde er paardrijden", zei hij, "en vocht mee in de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsoorlog." Dankzij een erfenis van zijn opa kon hij reizen naar believen. Tot in Mexico, waar hij trouwde en zijn vrouw Claudia hielp bij het runnen van haar koffieplantage.

Het liefst had hij romans geschreven, maar pogingen in die richting leverden weinig succes op. Het keerpunt kwam er met de antichrist-trilogie, waarin de held de verloren profetieën van Nostradamus moet vinden om de identiteit van de derde antichrist te achterhalen en de wereld te redden. Het werd een daverend succes, met miljoenen verkochte boeken in meer dan veertig landen.

Reading genoot van de erkenning, temeer omdat die laat kwam en hij al een leven lang met zijn gezondheid sukkelde. Hoewel hij er sterk als een beer uitzag, leed hij al aan vreselijke pijnen toen hij amper 30 was. De diagnose kanker kwam bijna als een verlossing. "Eindelijk wist ik waaraan ik misschien zou sterven."

Op zijn 47ste had hij volgens de dokters maar enkele weken meer te leven. Opnieuw echter zou hij door het oog van de naald kruipen. Hij noemde het "een directe godservaring", hoewel hij ook vrij stoïcijns tegen zijn gezondheidsperikelen aan kon kijken. "Het grootste deel van mijn leven zit ik met kanker in een soort patsituatie. Ik weet dat de kanker mij zal doden. De kanker weet dat hij mij zal doden. Het is een kwestie van tijd."

De kenner van film, muziek en profetieën werd uiteindelijk 63.