Direct naar artikelinhoud

Duivels schieten zichzelf in de voet

Tromgeroffel gedurende zeventig minuten, een treurmars erna. Een 1-3-voorsprong werd weggegooid in Rusland. Zo worden de Rode Duivels geen wereldkampioen, natuurlijk. 'We moeten leren winnen', sprak een ontgoochelde bondscoach.

RUSLAND 3
BELGIË 3

3' Vasin, 74' Mirantsjoek, 90+2' Boekharov

17' Mirallas (pen.), 42' Benteke, 45' Benteke

"Alles, opstelling en manier van spelen, zal met een idee zijn", had Roberto Martínez beloofd. "Niets zal zomaar zijn." Die ideeën bleken gedurende zeventig minuten verre van slecht. Het zou van scorebordanalyse getuigen om na de ultieme gelijkmaker van Rusland het kind met het badwater weg te gooien. Je hebt zonder Hazard, De Bruyne, Courtois en Meunier, na de miskleun tegen Griekenland, nu wél Rusland in eigen huis grotendeels gedomineerd. Met een experimenteel elftal dat bovendien na de rust voortdurend door elkaar werd gehaald.

Het erge aan het verhaal is dat de jongens het eens te meer zelf hebben weggegeven. Balverlies van Moussa Dembélé bracht de thuisploeg onnodig in de wedstrijd, waarna de ploeg in de slotfase - nochtans met ervaren soldaten als Alderweireld, Vertonghen, Witsel, Lukaku en Nainggolan op het veld - alle controle verloor. Alweer verknoeit emotionele labiliteit voetbaltechnische superioriteit. Je tenen gaan ervan krullen. De Rode Duivels zijn als kleine kinderen op de draaimolen die de kwispel vasthouden maar nalaten om nog met één ruk de scalp te grijpen.

"Over de eerste zeventig minuten ben ik zeer tevreden", sprak Martínez na afloop. "Daarna, met de wissels, speelde de ploeg te vriendschappelijk. Die kennis zal ik gebruiken in de toekomst."

Leven na Lukaku

De bondscoach en zijn staf hoopten een ploeg te zien die passie en ambitie uitstraalde. Martínez hield daarom iedereen scherp en gaf de ploeg pas vrij twee uur voor de wedstrijd.

Achterin stond Thomas Vermaelen opnieuw waar hij hoort te staan. Indien fit is deze Romein altijd een certitude. Je kunt vallen over zijn aandeel in de tweede Russische treffer, maar geef Vermaelen de komende twaalf maanden het nodige wedstrijdritme en wij gaan tijdens het WK rustiger slapen met hem in de defensie. Op het middenveld, in de verkeerstoren, stond Tielemans. Charmante, achteloze klasse. Tielemans groeide in zijn wedstrijd, en na zestig minuten kreeg hij een applausvervanging, inclusief een vaderlijke knuffel, van de bondscoach. "De prestatie van Youri maakt het voor mij zeer moeilijk om hem de volgende keer uit de basis te houden", zei Martínez. "Tielemans isspecial."

Voorin liep Christian Benteke. Op een dag in Sotsji straalt hij iets uit van Ibrahimovic (twee goals en een uitgelokte strafschop), net zo goed volgende week in Crystal Palace wordt hij gedribbeld door zijn eigen schaduw. In het eerste scenario is er leven na Lukaku.

Maar dé revelatie van deze tiendaagse tussen Tubeke en Sotsji is wel Nacer Chadli, zeker? Op zaterdag op rechts, op dinsdag op links: het maakte Chadli allemaal niets uit. Hij liep zijn lijntje af, droeg aanvallend zijn steentje bij en kweet zich defensief van al zijn taken. "Hij was buitengewoon goed", knikte Martínez.

Chadli is nog zo iemand die beantwoordt aan het ideale profiel van de bondscoach: mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam.

Individuele fouten

Maar toen kwamen die ultieme twintig minuten. "Misschien heb ik te veel gewisseld, waardoor verslapping in het elftal sloop", sloeg de bondscoach een mea culpa. "Maar ik wilde iedereen speeltijd geven." Als bewijs daarvan: volop in het Russische slotoffensief gooide Martínez zelfs Boyata in de strijd.

Dat zou geen uitleg mogen zijn. Een elftal met dat metier en die technische kwaliteiten mag nooit zo zichzelf in de voet schieten - individuele fouten (Dembélé, Alderweireld, Mignolet), geen rust aan de bal, en onvoldoende scherpte (zwakke invalbeurt van Lukaku).

"Net als tegen Nederland waren we de betere ploeg, maar lieten we na om, simpelweg, te winnen", gromde Roberto Martínez nog. "Die ontgoocheling is bijzonder groot bij mij. Het toont dat de weg naar een echte topploeg nog lang is."

De uitsmijter van de bondscoach was een fijnzinnig doordenkertje: "Zeventig minuten waren we zeer goed tegen een ploeg die een systeem (3-5-2, SK) hanteerde dat historisch zeer moeilijk te bespelen is voor de Rode Duivels..."