Direct naar artikelinhoud

Spanning om te snijden, maar confrontatie blijft uit

Terwijl de diplomatie in Genève overuren draait, is het in Oost-Oekraïne 'business as usual'. In Donetsk is de centrale macht van Kiev plots weer zichtbaar.

De spanning in de kleinere provinciesteden van de afgelopen dagen heeft zich verplaatst naar Donetsk. De pantservoertuigen die eerder nog door boze burgers werden tegengehouden zijn nu op de basis aangekomen. Het geeft de militairen een nieuw elan. Even een praatje maken is er niet langer bij.

Bij de stadsgrenzen van Donetsk is de centrale macht in Kiev plots weer zichtbaar. De verkeerspolitie laat verdachte automobilisten van de weg halen en kammen de auto's uit met kalasjnikovs. Het zorgt voor kilometerslange files op de toegangswegen van de stad, waar veel rijstroken nu ook voor het eerst met betonblokken zijn afgezet. De pro-Russische betogers op de barricades vol autobanden en vlaggen staan er voor spek en bonen bij.

Dat lijkt ook te gelden voor de pro-Russische betogers op het vliegveld van Donetsk. Volgens luchtvaartmaatschappij Aeroflot mogen Russische mannen tussen de 16 en 60 niet langer het land in. Op het vliegveld in Moskou worden mensen tegengehouden. In Oekraïense media wordt alarm geslagen over een naderende belegering van de luchthaven van Donetsk, uit wraak - maar het blijft bij een dozijn mannen met lintjes en een jongen die met een verzameling wit-blauw-rode ballonnen rondloopt. De vluchten uit Istanbul en Kiev komen gewoon aan, bij de check-inbalies staan de rijen wachtende passagiers.

Geruchten

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken belooft ondanks het akkoord in Genève tegenmaatregelen, en de betogers beweren dat er een deal is gesloten met de douane en Russische mannen gewoon het land in mogen.

Na een gewelddadige confrontatie in de havenstad Marioepol, waar in de nacht van woensdag op donderdag drie betogers door het Oekraïense leger werden gedood, is de spanning om te snijden. Het wemelt van de geruchten. Een pro-Oekraïense manifestatie in Donetsk wordt op het laatste moment verplaatst. De politie rukt uit om de betogers uit elkaar te houden, maar het komt helemaal niet tot een confrontatie.

Volgens de Genève-overeenkomst moeten de betogers hun wapens inleveren en de bezette gebouwen vrijgeven. Zo bang als de Oekraïense betogers zijn voor de separatisten, zo bang zijn de bezetters voor de tegenaanval.