Direct naar artikelinhoud

Pokeren met 800.000 Arco-kiezers

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) eist dat zijn nieuw reddingsplan voor de Arco-coöperanten in het volgende regeerakkoord ingeschreven wordt. Sp.a stemt in, N-VA is radicaal tegen en Open Vld zwijgt strategisch.

Minister Geens slaat met een onverwachte tussenkomst in het Arco-dossier twee vliegen in één klap. Mogelijk wordt het explosieve dossier over de verkiezingen getild. Bovenal maakt hij er een belangrijk verkiezingsitem van en verplicht hij de andere politieke partijen een standpunt in te nemen.

Geens zet twee belangrijke stappen in het Arco-dossier. Enerzijds geeft hij de Europese Commissie extra juridische informatie om de huidige waarborgregeling toch goedgekeurd te krijgen. Anderzijds legt hij een plan B op tafel, mocht Europa de regeling toch torpederen. In dat geval wil hij de coöperanten alsnog een schadevergoeding geven. Wellicht niet hun volledige spaarsom zoals in de oorspronkelijke waarborgregeling, maar toch een gedeelte.

Geens wil het plan ook inschrijven in het volgende regeerakkoord. En dat maakt zijn politieke tegenstanders nerveus. Met zijn eis dwingt hij immers de andere partijen om kleur te bekennen. Als zij zich verzetten tegen het voorstel, is dat impliciet zeggen tegen 800.000 coöperanten dat ze op de blaren moeten zitten. Geen aangename boodschap om te geven, aan de vooravond van de verkiezingen.

En dat beseffen de andere partijen. Vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) was er snel bij om Geens zijn steun toe te zeggen. Bij Open Vld bleef het de hele dag stil. De partij wil voorlopig niet reageren of zij haar steun uitspreekt bij zo'n sluitende oplossing. Ook bij Groen houden ze de boot af. N-VA blijft vinden dat de christelijke arbeidersbeweging ACW de centen moet ophoesten, niet de staat.

CD&V en N-VA staan dus lijnrecht tegenover elkaar in een dossier dat wel wat stemmen kan kosten of opleveren. De N-VA reageert boos en spreekt van een vertragingsmanoeuvre. Dat ontkent de minister formeel. "Ik kreeg de vraag van de Commissie of ik nog iets toe te voegen had aan het dossier, want ze overwogen het af te ronden. Het is mijn plicht om de waarborg voor de coöperanten te verdedigen", zegt Geens. "Dat Europa nu met de vraag komt, daar heb ik geen hand in." >>3