Direct naar artikelinhoud

Ryanair verhoogt winstverwachting en ticketprijzen

De Ierse lowcostmaatschappij Ryanair heeft de winstverwachting voor het huidige boekjaar, dat loopt tot eind maart, naar boven bijgesteld. Hogere ticketprijzen moeten de gestegen brandstofkosten en lagere vliegcapaciteit goedmaken, zo maakte Ryanair gisteren bekend. Ook het aan de grond houden van 80 toestellen tijdens het laagseizoen in de winter moet de kosten drukken.

Ryanair verwacht dat de winst dit jaar uitkomt op 480 miljoen euro. Dat is 40 miljoen of 9 procent meer dan bij een vorige prognose. De lowcostmaatschappij draaide in het derde kwartaal een omzet van 844 miljoen euro, dat is een stijging met 13 procent. De nettowinst bedroeg 15 miljoen euro, beter dan verwacht.

Topman Michael O'Leary waarschuwde dat een hogere brandstofrekening van 35 miljoen euro het komende jaar een "aanzienlijke uitdaging" vormt. In het derde kwartaal schroefde Ryanair de tarieven voor zijn tickets met gemiddeld 17 procent op als gevolg van de gestegen brandstofkosten. Dat moest een daling van het aantal passagiers met 2 procent compenseren. Na de bekendmaking van de resultaten steeg het aandeel Ryanair tot het hoogste punt in vier jaar - plus 2 procent tot 4.262 euro - maar nadien kachelde het achteruit. De afgelopen vijf maanden steeg het aandeel 35 procent.