Direct naar artikelinhoud

Soufiane Bidaoui, nieuwe sensatie op het Lisp

Voor SK Lierse was de beker maandenlang geen prioriteit. Overleven in eerste, daar draaide het om. Nu de Kempense club zich op korte tijd uit de degradatiezone heeft geknokt, kan ze haar aandacht plots richten op de halve finale in de beker. Met dank aan flankaanvaller Soufiane Bidaoui, sensatie op het Lisp.

Soufiane Bidaoui moest vijf maanden lang op zijn tanden bijten bij SK Lierse. Hij overwoog zelfs uit te kijken naar een andere club omdat hij, op tien minuutjes na in september, geen speelkans kreeg van trainer Chris Janssens. De Marokkaanse Belg vreesde dat hij in eenzelfde sukkelstraatje zou belanden als bij Westerlo, waar hij in de zomer van 2009 als een verbeterde versie van Nabil Dirar werd ingehaald. "Ik ben al vaak met hem vergeleken", weet Bidaoui. "Het is juist dat we allebei technisch onderlegde spelers zijn, maar volgens mij is vooral ons parcours nagenoeg hetzelfde. Dirar speelde net als ik eerst bij Diegem voor hij naar Westerlo trok."

Met dat verschil dat Dirar furore maakte in 't Kuipje en Bidaoui niet. Trainer Jan Ceulemans had meer vertrouwen in Sacha Iakovenko als linkerflankaanvaller. "Toen ben ik aan mezelf gaan twijfelen", vertelt Bidaoui, die nog drie jaar als pupil bij Anderlecht speelde. "Omdat ik niet wist waarom ik geen kans kreeg. Ik wist zeker dat ik het niveau aankon en ik trainde zoals het hoort. Ik heb er alles aan gedaan. Wat me vooral ontgoochelde, is dat ze me zeiden dat ik in mijn tweede jaar wél zou spelen. Uiteindelijk stuurden ze me naar de B-kern. Toen wist ik dat ik moest gaan." De Brusselaar werd voor zes maanden uitgeleend aan tweedeklasser Roeselare en daar speelde hij zich wel in de kijker: Lierse hem een contract van twee jaar gaf.

Maar Janssens stelde hem niet op. Niet in juli, niet in augustus, niet in september, oktober of november. Bidaoui werd er moedeloos van. Tot Pim Verbeek opdaagde, de Nederlandse bondscoach van de Marokkaanse beloften. Of het oké was dat Bidaoui in december aan de Africa Cup U23 mocht meedoen? "Soufiane was geen titularis, ik had er geen bezwaar tegen", zegt Janssens. "En daar heeft hij heel veel vertrouwen opgedaan. Soufiane is als een andere speler teruggekeerd uit Marokko. Ik heb niet getwijfeld en heb hem meteen zijn kans gegeven." Voorheen stak Bidaoui zich weg, ook op training, vindt Janssens. "Hij was soms wat gemakzuchtig. Ik heb hem vaak gezegd dat voetbal meer is dan alleen maar naar de training komen."

Ook Janssens moet erkennen dat Bidaoui Lierse nu een meerwaarde geeft. "Ik ben geen goalgetter," glimlacht Bidaoui. "Ik ben meer de man van de assists. Zoals ik bij Marokko toonde op de Africa Cup. (trots) We bereikten de finale en dat maakt dat ik straks naar de Olympische Spelen mag."

Hoe snel het kan gaan, blijkt ook uit de interesse die er nu voor Bidaoui is. Levski Sofia bracht vorige week een bod uit op de snelle dribbelaar, maar CEO Jesse De Preter wimpelde dat als belachelijk laag af. "Ik blijf voorlopig in Lierse", verzekert Bidaoui. "Ik wil hier goede wedstrijden spelen, na het seizoen zien we dan wel. Nu zou ik vooral graag de bekerfinale spelen op de Heizel. In Brussel, in mijn stad. Dat zou mooi zijn. We zijn geen favoriet, maar nu we er in de competitie beter voor staan, kunnen we met meer vertrouwen spelen."