Direct naar artikelinhoud

Ook heilige huisjes niet veilig bij Vlaamse begrotingscontrole

In de zoektocht naar 550 miljoen euro om de Vlaamse begroting recht te trekken, zijn ook de heilige huisjes niet veilig. De kindpremie, het stokpaardje van de N-VA, wordt mogelijk met een jaar uitgesteld. In ruil wankelen de 'huisjes' van sp.a.

Tijdens een lange vergadering vorige vrijdag legde de Vlaamse regering de krijtlijnen vast van de besparingsoperatie in het kader van de begrotingscontrole. Op het kabinet van begrotingsminister Muyters (N-VA) houdt men het deze week bij de vaststelling dat "het goed loopt". Pas na de krokusvakantie worden definitief knopen doorgehakt. Muyters blijft in afwachting op de vlakte. "We zitten in een evenwichtsoefening, ik wil dan ook op geen enkele piste reageren", zei hij gisteren vanuit zijn vakantieoord.

Derde VRT-net

Zo zal de kindpremie mogelijk een jaar worden uitgesteld. N-VA wilde Vlaamse gezinnen met jonge kinderen ondersteunen door een premie van 150 tot 200 euro per kind. Een heilig huisje, dat de Vlaams-nationalisten niet zonder prijs zullen laten opschuiven. De eis tot verdere besparingen bij De Lijn kan als compensatie dienen, iets waar de sp.a zich al lang tegen verzet. Over De Lijn is vorige vrijdag dan ook bijzonder lang gedebatteerd. Daarnaast lag vorige week volgens sommige bronnen blijkbaar ook een ander dossier ter discussie: het derde VRT-net, ook een heilig huisje van de Vlaamse socialisten.

Het derde VRT-net zit verankerd in de nieuwe beheersovereenkomst, maar om een begrotingsevenwicht te bereiken, zijn er geen taboes voor de Vlaams-nationalisten. Wilfried Vandaele, N-VA-parlementslid en lid van de Commissie Media, wijst erop dat ze nooit een groot voorstander zijn geweest van het derde kanaal. "Als de nood het hoogst is, mogen er geen heilig huisjes zijn", klinkt het, maar hij nuanceert ook. "Het is natuurlijk wel zo dat ook de N-VA het derde kanaal uiteindelijk heeft aanvaard, in het geheel van de beheersovereenkomst, die ook elementen bevat waar wij vragende partij voor waren. Wij gaan hier dus niet eenzijdig op terug komen."

De ontkoppeling van het derde net kost dit jaar 4,1 miljoen euro. Het gat van 550 miljoen euro hiermee dichtrijden, is onmogelijk. Maar dat geldt evengoed voor de kindpremie. Dit een jaar opschuiven, levert om en bij de 15 miljoen euro op.