Direct naar artikelinhoud

Groen wil geassisteerde zelfdoding mogelijk maken

Groen heeft een wetsvoorstel klaar waarin alle beslissingen rond het levenseinde, zoals euthanasie en palliatieve zorg, geregeld worden. De partij pleit daarbij ook voor de mogelijkheid tot geassisteerde zelfdoding.

Artsen zouden patiënten moeten kunnen helpen om zichzelf te doden, zo stelt Groen voor. "Volgens de wet mogen dokters zelf wel een dodelijke spuit zetten, maar ze mogen mensen niet helpen om het zelf te doen. Toch behoorlijk hypocriet", legt senator Freya Piryns uit. De voorwaarden blijven volgens haar dezelfde als voor euthanasie: er moet een herhaaldelijke vraag zijn, en ook de artsen worden nauw betrokken. "Maar er zijn ook mensen die het liever alleen willen doen, met hun familie erbij of zonder afspraak. Deze mogelijkheid maakt het persoonlijker en menselijker."

Volgens Wim Distelmans, professor palliatieve zorg aan het UZ Brussel, is de praktijk al ingeburgerd. "Dokters geven bijvoorbeeld een dodelijk drankje, dat de patiënt zelf opdrinkt." Klopt, zegt Evelien Delbeke (Universiteit Antwerpen), die een doctoraat maakte over levenseindebeslissingen. Het wetsvoorstel van Groen is gebaseerd op haar bevindingen. "Maar strikt juridisch gezien moet een arts bij euthanasie zelf de handeling stellen. We weten ook dat sommige artsen het daar ethisch gezien moeilijk mee hebben, bijvoorbeeld bij iemand die euthanasie krijgt omwille van ondraaglijk psychisch lijden. Ze zouden het makkelijker vinden als ze zelf de dodelijke handeling niet moeten uitvoeren. Dat de patiënt het zelf doet, symboliseert dan ook de onafhankelijke, persoonlijke beslissing." De arts hoeft dan ook niet meer in de kamer te blijven, maar kan in de buurt wachten.

Het voorstel van Groen kadert in het debat dat de afgelopen maanden woedt in de Senaat, waar al enkele maanden hoorzittingen over euthanasie worden georganiseerd, zo ook vandaag. Volgens Piryns is het de bedoeling om alle aspecten van het levenseinde te omhelzen, dus ook palliatieve zorg of sedatie. "Ik erger me al enige tijd aan de manier waarop de ene keuze wordt afgewogen tegen de andere", zegt Piryns. Voor minderjarigen stelt Groen voor dat de arts beslist over de wilsbekwaamheid, dementerenden moeten op voorhand een wilsverklaring kunnen vastleggen waarbij ze hun wensen aangeven. Palliatieve sedatie moet dan weer geregistreerd worden.