Direct naar artikelinhoud

ACW blijft Jos Clijsters achtervolgen

Jos Clijsters, voorzitter van het directiecomité van Belfius, staat opnieuw in het oog van de storm. De regering kan zijn rol in het offshoredossier maar weinig smaken. Het is de tweede keer in twee maanden tijd dat hij genoemd wordt in een aan het ACW gelinkt dossier. Ann Van den Broek

De brief van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) aan de directeur van de Federale Participatie- en Investeringsmaat-schappij (FPIM) en de vraag om een onderzoek van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez liegen er niet om: de regering zit behoorlijk verveeld met de hele offshore-affaire.

Niet alleen blijkt de bank en verzekeraar, die sinds de nationalisering eind 2011 voor 100 procent eigendom is van de staat, in een verder verleden op zijn zachtst gezegd schimmige zaken gedaan te hebben. Huidig voorzitter van het directiecomité Jos Clijsters gaf ook hoogstpersoonlijk het fiat om, enkele dagen voor de nationalisering van goed anderhalf jaar geleden, de herverzekeringscontracten die via Barbados lopen te verlengen tot 2015.

En dat terwijl het auditcomité van - toen nog - Dexia toch al gewezen had op de ernstige problemen met het Barbadosdossier waarover enkele ACW-toppers, die het ook voor het zeggen hadden binnen Dexia, jarenlang de controle hadden. Het auditcomité had zelfs geadviseerd om ofwel te stoppen met de activiteiten, ofwel om het roer helemaal om te gooien. Van dat alles kwam niets in huis.

Geen aansturing

Ook de oppositie ergert zich aan het feit dat de zeden niet veranderd zijn, maar de schuld daarvoor volledig bij Clijsters leggen, wil Kamerlid Meyrem Almaci (Groen) niet. "Uiteraard kun je wel zeggen dat Clijsters in gebreke is gebleven. Hij is tenslotte degene die besloten heeft dat die constructie kon blijven bestaan en uiteraard moeten de raad van bestuur van Belfius en de overheid hem op het matje roepen. Maar Clijsters had dit nooit kunnen doen wanneer de Belgische overheid hem na de redding van Dexia in 2008 had gezegd dat er bepaalde richtlijnen golden. Bijvoorbeeld dat ze niet meer moesten weten van exotische fiscale paradijzen en zo meer."

Maar dat is niet gebeurd, zegt Almaci. "Ik heb het Clijsters zelf gevraagd tijdens een hoorzitting. Daaruit bleek dat zowat de enige richtlijn die hij gekregen heeft van de staat, was: zorg dat dit weer een winstgevende bank wordt. Als er geen aansturing is, mag het je als overheid niet verbazen dat dergelijke praktijken blijven duren."

Ook bij N-VA is de verontwaardiging groot. "Los van het feit dat een organisatie die steeds pleitte voor een rechtvaardige fiscaliteit, de pionier blijkt te zijn in fiscale constructies in offshore belastingparadijzen, roepen vooral de mysterieuze commissies en de vermoedelijke persoonlijke verrijking van enkele ACW-topfiguren vragen op", zegt Kamerlid Peter Dedecker.

"Hoe heel die constructie kon onttrokken worden aan het intern en extern toezicht is echt schokkend. En dat deze fiscale spitstechnologie luttele dagen voor de nationalisatie gewoon werd verlengd, alsof er niets aan de hand was, is ronduit verontwaardigend." Dedecker pleit daarom voor een onderzoekscommissie.

Hoorzitting

Het is niet de eerste keer dat de rol van Clijsters opzien baart. Eind februari kwam een geheime deal tussen het ACW en Belfius aan het licht. Die bestond eruit dat het ACW een deel van het geld dat de christelijke arbeidersbeweging krijgt in ruil voor zijn winstbewijzen in Belfius, zou herinvesteren in de overheidsbank. De vergoeding die het voor die lening kreeg, lag bijzonder hoog: namelijk op 7,75 procent. Die bevatte een vaste rente van 6,25 procent, en een variabel deel van 1,5 procent.

Vooral dat laatste deed behoorlijk wat wenkbrauwen fronsen, niet in het minst in politieke kringen. Clijsters mocht het als CEO van Belfius komen uitleggen tijdens een hoorzitting in het parlement, maar verschuilde zich daar achter het feit dat het om een commerciële deal ging. Een deal die voor beide partijen voordelig was, aldus Clijsters. Maar begin maart kondigde ACW dan toch aan dat het de deal met Belfius verbrak.

Clijsters werkte tot 2007 voor Fortis en zetelde tot 2009 in de raad van bestuur van die bank. In januari 2011 maakte hij de overstap naar Dexia. Eerst als adviseur van het directiecomité, sinds september van dat jaar is hij voorzitter van dat directiecomité. Clijsters wenste gisteren geen commentaar te geven op de hele zaak.