Direct naar artikelinhoud

ACV voert kruistocht tegen 'vrijblijvend cadeau voor bedrijven'

De christelijke vakbond ACV, een belangrijke poot van het ACW, voert al jaren een strijd tegen de notionele intrestaftrek.

l Op de site van de vakbond staat de 'notionele intrestaftrekmeter' waarmee werknemers kunnen berekenen welk bedrag hun bedrijf dankzij dit systeem kan winnen. "Zogezegd om bedrijven wat meer ademruimte te geven en de economie te stimuleren", luidt de begeleidende tekst, "voerde de regering de notionele intrestaftrek in." ACV betreurt dat dit "een vrijblijvend cadeau" is.

l In oktober vorig jaar stuurt ACV-voorzitter Marc Leemans een brief naar de federale en Vlaamse regering waarin ze de vakbond zeven voorstellen doet voor een betere fiscaliteit. Een van die voorstellen is "de zwaarste lekken in de vennootschapsbelasting dichten door een stop op de misbruiken in de notionele intrestaftrek". "Om zo te voorkomen dat door de fiscale spitstechnologie sommige bedrijven geen of nauwelijks belasting betalen."

l De speech van Leemans op Rerum Novarum vorig jaar tapt uit hetzelfde vaatje: "Met de heilige huisjes van de vermogenden heb je intussen een villawijk bijeen: geen vermogenskadaster, geen vermogensbelasting, geen opheffing van bankgeheim en geen aantasting van de notionele intrestaftrek."

l "Wij zorgen ervoor dat er geld binnenkomt. Andere groepen verstoppen zich", speecht de ACV-voorzitter op de internationale actiedag eind februari vorig jaar. "Denk aan de bedrijven die amper 11,8 procent belastingen betalen en de notionele intrestaftrek als een melkkoe gebruiken."

l In zijn brochure 'Rechtvaardige fiscaliteit' schrijft de christelijke vakbond: "Bij het ontstaan zette ACV al kanttekeningen bij kostprijs en efficiëntie van de notionele intrestaftrek. De Nationale Bank onderstreepte onze vrees al snel. De impact van tewerkstelling is beperkt: men houdt voor dat er bij budgettaire neutraliteit een goede 3000 banen gecreëerd werden. De vennootschappen hebben wel daarvoor een budgettair voordeel tot 700 miljoen euro netto gekregen (bijna 10 miljard bruto)."

l De christelijke vakbond staat niet alleen in zijn verzet tegen de notionele intrestaftrek, ook het socialistische ABVV gaat er al jaren tegen tekeer. Het was dan ook erg pijnlijk voor ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw toen uitlekte dat hij er zelf gebruik van maakte via een privévennootschap. "Ik wist niet dat de boekhouder gebruik had gemaakt van die techniek, maar ik had het moeten weten. Dat was fout. Het zal niet meer gebeuren. Want dat niemand zich vergist: het ABVV en Rudy De Leeuw blijven honderd procent gekant tegen de notionele intrest."