Direct naar artikelinhoud

Studenten vragen inspraak rond tweejarige master

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) wil door minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) gehoord worden in de besluitvorming rond de tweejarige master. Eerder deze week was daar ophef rond, omdat Smet in een discussienota nieuwe initiatieven voorstelde.

De verlenging van de masters in de humane wetenschappen is sinds 2009 voorbereid door de universiteiten, maar zou allicht niet meer op de geplande manier worden doorgevoerd. Smet zei dat de studenten gehoord waren. VVS reageert kritisch: "Helaas hebben wij nooit recht-streekse inspraak gekregen bij het opstellen van de nota. Wij kwamen dan ook volledig uit de lucht gevallen bij het lezen van enkele - volledig nieuwe - voorstellen. Het is niet de eerste keer in dit dossier dat wij aan de kant geschoven en pas op het laatste nippertje verwittigd worden."

Stad Gent koopt honderd elektrische wagens aan

De stad Gent wil de komende vier jaar een honderdtal elektrische voertuigen aankopen om haar bestaande wagenpark te vervangen. Dat laat schepen van Facility Management Christophe Peeters (Open Vld) weten. "Bijkomend voordeel is dat we telkens over nieuwe versies beschikken, want de technologie evolueert heel snel", zegt Peeters.

Het nieuwe raamcontract omvat vijf types voertuigen, waaronder veertig kleine personenwagens Peugeot iOn (992.200 euro), twintig voertuigen kleine middenklasse Nissan Leaf (592.900 euro), zestien bestelwagens lang chassis in personenversie Renault Kangoo Maxi (571.507 euro), zestien bestelwagens lang chassis met gesloten vrachtruimte Renault Kangoo (584.865 euro) en zestien bestelwagens kort chassis Renault Kangoo Express (555.000 euro).

81 procent meer snelheidsboetes op Waalse wegen

Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar zijn op het Waalse wegennet 159.558 automobilisten geflitst. Dat is een stijging met 81,41 procent vergeleken met dezelfde periode in 2011. Over het geheel van 2011 werden 116.650 snelheidsinbreuken vastgesteld op de Waalse wegen. Dat aantal is na de eerste negen maanden van dit jaar al ruimschoots overschreden. Tegen eind dit jaar zou de kaap van 200.000 pv's bereikt worden.

Het voorjaar lijkt de meest geliefkoosde periode voor snelheidsduivels. In mei (15.231) en in juni (12.575) werden immers het grootste aantal boetes uitgeschreven. Carlo Di Antonio, Waals minister vanVerkeersveiligheid (cdH), maakt zich zorgen over deze sterke stijging. "Wij riskeren dezelfde cijfers als Vlaanderen te halen, terwijl ons wegennet duidelijk over minder radars beschikt."

Drie Leuvense cafés voor rechter na over-treding rookverbod

Drie Leuvense horeca-uitbaters hebben zich voor de Leuvense strafrechtbank moeten verantwoorden voor het overtreden van het rookverbod. Het openbaar ministerie vorderde in twee gevallen boetes van 550 euro voor de betrokken zaakvoerders en de vennootschap.

Er werd gerookt in de zaak, maar ook op het terras. "Het terras is absoluut geen afgesloten ruimte", zegt de advocate van de beklaagde. "Deze aanklacht heeft geen wettelijke basis, ik vraag vrijspraak." De uitspraak volgt op 7 december. Een derde zaak, waarbij er in het café waterpijp werd gerookt, is uitgesteld.