Direct naar artikelinhoud

Gwendolyn Rutten krijgt concurrentie bij voorzittersverkiezingen Open Vld

Gwendolyn Rutten krijgt met Egbert Lachaert een concurrent voor de voorzittersverkiezingen bij Open Vld. 'Wat de voorbije week in de partij is gebeurd, is het uitschakelen van onze ledendemocratie. Er is nood aan een onafhankelijke voorzitter.'

Een dag na Rutten stelde het 35-jarige OCMW-raadslid uit Merelbeke zich kandidaat om de Vlaamse liberalen te gaan leiden. "Deze week werd duidelijk dat de oude partijtop het hele nieuwe kader van Open Vld heeft uitgetekend. Daar zijn ook namen opgeplakt", licht Lachaert toe. "Dat kan absoluut niet. Een van de basisprincipes bij de oprichting van Vld was de ledendemocratie. Dat die nu wordt uitgeschakeld is heel jammer."

Volgens Lachaert moet de nieuwe voorzitter van een blanco blad kunnen vertrekken en niet aan de slag gaan in een structuur die hem door de partijtop in de maag is gesplitst. "Wat we nodig hebben, is een nieuw onafhankelijk verhaal. Dat signaal is ook al duidelijk gegeven bij de vorige verkiezingen. Waarom het uiteindelijk bij Alexander De Croo niet gelukt is, is een verhaal met veel kanten."

De uitdager van Rutten voelt naar eigen zeggen dat bij veel militanten en leden het gevoel leeft dat er nood is aan een alternatief. "Ik zou ontgoocheld zijn in mijn eigen partij als er geen tegenkandidaat zou zijn voor iemand die door de volledige partijtop naar voor wordt geschoven."

"Ik heb deze week in een opiniestuk in De Morgen drie belangrijke punten voor Open Vld geschetst. Tot vandaag heb ik daarop geen antwoord gekregen van kandidaat-voorzitter Rutten."

Donderdag vertrok hij op reis omdat hem bevestigd was dat er een andere jonge kandidaat, Europees parlementslid Philippe De Backer, een gooi zou doen naar het voorzitterschap. Maar nadat die afhaakte, mailde hij vrijdag zijn kandidatuur door vanop zijn vakantieadres.

"Ik besef dat ik bij het grote publiek onbekend ben. Maar ik loop al lang rond in de partij. Ik ben oud-voorzitter van het Liberaal Vlaams Studentenverbond, ik ben coördinator geweest van de denktank Liberales en ben ervan overtuigd dat ik veel volk op de been kan brengen."