Direct naar artikelinhoud

Moordenaar John Lennon weer niet vrij

De moordenaar van John Lennon, Mark David Chapman, verkrijgt voor een zevende keer niet zijn vervroegde vrijlating. Hij moet nog zeker twee jaar in de gevangenis blijven. Chapman schoot de ex-Beatle op 8 december 1980 neer voor de deur van zijn woning in New York. Hij kreeg daarvoor in 1981 minstens 20 jaar cel. Een vervroegde vrijlating zou de eerbied voor de wet en het tragische verlies van een mensenleven ondergraven, motiveerden die autoriteiten de nieuwe afwijzing. Ze erkenden wel dat hij zich de afgelopen jaren goed gedragen heeft, en berouw toont.

Marsjeep Curiosity maakt eerste ritje

De robotjeep Curiosity heeft in de 'Bradbury Landing', de plaats waar de Marsverkenner begin augustus is neergestreken, een eerste ritje gemaakt, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gemeld. Het betrof een succesvolle test van slechts vier tot vijf minuten.

Het landingsgebied kreeg de naam van de in juni overleden sf-auteur Ray Badbury. Daar heeft hij nu zijn eerste meters afgelegd. Het wagentje reed drie tot vier meter vooruit, maakte een bocht van 90 graden en reed weer ongeveer twee meter achteruit. Het ding staat nu zo'n zes meter van zijn startplaats.