Direct naar artikelinhoud

Allochtonen kijken ook graag naar ‘FC De Kampioenen’

Allochtone Vlamingen stemmen minder op de Vlaamse media af dan autochtone Vlamingen, maar ze zijn wel op zoek naar hetzelfde soort programma’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de VRT.

Kijken allochtonen naar de Vlaamse media, en dan de VRT in het bijzonder? Om dat te achterhalen voerde de openbare omroep een studie uit naar het mediagebruik van Nederlandstalige Turken en Marokkanen in Vlaanderen. 303 mensen namen deel aan het onderzoek. Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen (LDD) kreeg de resultaten nadat hij er een vraag over had gesteld aan minister van Media Ingrid Lieten (sp.a).

Uit het onderzoek blijkt dat de allochtonen een flink stuk minder naar de Vlaamse radiozenders luisteren in vergelijking met autochtone Vlamingen. Een belangrijke verklaring daarvoor is volgens de VRT hun muziekvoorkeur. Ze luisteren liefst naar hitmuziek, waardoor ze vooral aangesproken worden door hitzenders als MNM. De Vlaamse televisiezenders bereiken de allochtonen dan wel meer, maar ze verspreiden hun kijktijd over meer zenders dan de Vlamingen. Naast de Vlaamse zenders stemmen ze ook vaak af op zenders uit hun thuisland. Vooral Turkse Vlamingen kiezen eerder voor hun eigen netten. Marokkaanse Vlamingen kiezen dan weer vaker voor Vlaamse media, waarbij hun voorkeur vooral uitgaat naar 2BE en VT4. “Maar dat is op zich ook logisch”, zegt Wouter Quartier, hoofd van de studiedienst van de VRT. “Die allochtonen zijn jonger en worden meer aangesproken door die commerciële zenders.”

Het onderzoek ging ook na wat de allochtone Vlamingen van de media verwachten, maar dat blijkt net hetzelfde als bij autochtone Vlamingen. “Ze willen zich informeren en ontspannen. Programma’s als Thuis en FC De Kampioenen worden ook vaak vermeld als series waar ze graag naar kijken.”

Streefcijfers

De VRT maakte enkele maanden geleden bekend zichzelf streefcijfers op te leggen voor de aanwezigheid van onder meer allochtonen op het scherm om zo voor een correcte beeldvorming te zorgen. Die streefcijfers staan echter los van dit onderzoek, zegt Wouter Quartier. “Het is niet enkel omdat er meer allochtonen op het scherm komen, dat ze meer zullen kijken. Gewoon goede televisie maken helpt het meest van al.” Op basis van de onderzoeksresultaten zal de VRT wel extra inspanningen leveren om deze bevolkingsgroepen beter te bereiken.