Direct naar artikelinhoud

België bij snelste stijgers staatsschuld

Van alle landen in de eurozone zit de schuldgraad in Portugal het meest in de lift. Ook België behoort tot de snelste stijgers. De overheden van de eurozone torsen een schuldenlast van 8.328 miljard euro, meldt Eurostat. De publieke schulden stemmen overeen met 88,2 procent van het bruto binnenlands product. Ter vergelijking: de VS komt uit op 105,2 procent.

De schuldgraad nam in het eerste kwartaal van 2012 het meest toe in Portugal (+3,8 procentpunt), gevolgd door Spanje (+3,7 pp) en België (+3,6 pp). De cijferaars van Eurostat laten wel weten dat seizoensinvloeden die kwartaalevolutie kunnen vertekenen. Zo ontvangt de Belgische schatkist, die de schuldgraad tot 101,8 procent van het bbp zag stijgen, in het eerste kwartaal geen voorafbetalingen van bedrijven. Onze schuld komt uit op 377,3 miljard euro.

De schuldgraad van de Grieken daalt fors, nadat de Europese banken Athene 107 miljard kwijt scholden. Griekenland is nog altijd koploper in schuldgraad (132,4 procent), al sluipen Italië (123,3 procent) en Portugal (111,7 procent) wel dichterbij.