Direct naar artikelinhoud

Belgen willen zwart geld nog snel witwassen

Fiscale zondaars melden hun zwart geld massaal aan bij de belastingdienst. Sinds begin dit jaar is er al 155 miljoen euro aangegeven, verspreid over 824 dossiers. Dat is drie keer zoveel als in dezelfde periode in 2012. Dat schrijft De Tijd.

In december vorig jaar was het aantal aanvragen ook uitzonderlijk hoog. Volgens De Tijd is het hoge aantal aangiftes het gevolg van de beslissing van de regering, in november vorig jaar. De regering-Di Rupo besliste toen dat er een einde komt aan het huidige systeem van permanente regularisatie. Op 1 juli wordt dat systeem vervangen door een laatste ronde fiscale amnestie, die zes maanden duurt.

Vanaf 2014 zou het niet meer mogelijk zijn om zonder omvangrijke boetes zwart geld aan te geven. Veel mensen denken dat het al vanaf 1 juli dus moeilijker of duurder wordt om een aangifte van achtergehouden geld te doen. Het voorontwerp voor de fiscale amnestie ligt momenteel nog op de regeringstafel. Voorlopig zou er een boetetarief van 15 procent gelden. Nu is dat een boete van 0 tot 10 procent.