Direct naar artikelinhoud

HOMOZENDER komt uit de kast als pausfan

Premier Elio Di Rupo en Conchita Wurst zijn niet zo verrassend. Dat homozender OUTtv ook paus Franciscus nomineert als mediapersoonlijkheid van 2014 is dat wel. Zo homovriendelijk is de officiële kerkleer immers niet. 'Maar hij steekt de hand wel uit en dat is uitzonderlijk.'

OUTtv werd in 2008 in Nederland gelanceerd, ondertussen is de zender - die zich met een specifiek aanbod richt op homoseksuele mannen -- ook in Canada, Zweden en Vlaanderen te zien. En van bij het begin werd, via een onlinepoll, een 'mediapersoonlijkheid van het jaar' gekozen. Iemand die homoseksualiteit op een positieve manier in de media brengt.

In Vlaanderen staan dit jaar vier namen op de nominatielijst: zanger Axel Hirsoux, premier Elio Di Rupo, de Antwerpse burgemeester Bart De Wever en radiovrouw Roos Van Acker. En dan, op het internationale lijstje, valt naast Eurovisiesongwinnaar Conchita Wurst, schoonspringer Tom Daley, American footballspeler Michael Sam en zwemmer Ian Thorpe dus paus Franciscus op.

Waarom? De storm die de Antwerpse bisschop Johan Bonny onlangs ontketende door in een brief aan het Vaticaan te vragen 'meer ruimte te geven aan homoseksuelen, gescheiden mensen en ongehuwd samenwonenden in de katholieke kerk' bewijst dat Rome daar nog heel ver van af staat. En de paus is toch de baas in Rome? Als je het Jens Geerts, presentator op OUTtv vraagt, is hij eerlijk: "Ik zou er zelf ook nooit op stemmen. Omdat ik het een moeilijke combinatie vind: homo én gelovig zijn. Dat lukt me niet. Maar aan de andere kant, begrijp ik de internationale redactie die de paus nomineerde wel."

Dagelijkse tweestrijd

En die andere kant is dit. Tijdens zijn bezoek aan Brazilië, deed de Argentijnse paus een opmerkelijke uitspraak. "Als een persoon homoseksueel is, God zoekt en een goede wil toont, wie ben ik dan om hem te veroordelen?"

"Elk geloof veroordeelt homoseksualiteit", zegt Jens Geerts. "Daar vormt de rooms-katholieke kerk absoluut geen uitzondering op. Wie de Bijbel leest, weet dat er staat dat elke vorm van seksueel contact die niet gericht is op bevruchting een zonde is. Daar valt homoseksualiteit dus onder. Nu ben ik atheïst, maar er zijn holebi's die wel gelovig opgevoed zijn en die waarden meegekregen hebben van hun grootouders en hun ouders. En die daar graag willen naar leven. Geloven is dan toch een soort ideologie en dat is dan een dagelijkse worsteling, een tweestrijd."

"De uitspraak van de paus is dus een tussenweg", vervolgt Geerts. "Hij staat natuurlijk nog altijd achter de officiële leer, maar in plaats van holebi's in zak en as te laten, steekt hij duidelijk zijn hand uit en dat is uitzonderlijk. De kerk stigmatiseert en veroordeelt al niet meer. Je kunt je niet voorstellen hoe belangrijk dat is."

In de goot

Omdat, zo legt Geerts uit, het zelfs in de praktijk meer is dan een symbool. "Er zijn landen in de wereld, zoals bijvoorbeeld Jamaica, waar de invloed van de kerk en het geloof ongelooflijk groot is. Waar hetero's te horen krijgen hoe verderfelijk homoseksualiteit is. In zo'n land belanden homo's letterlijk in de goot."

"De uitspraak van de paus, die de moeite doet om holebi's niet te marginaliseren, kan in zo'n land een enorme stap zijn naar meer rechten voor homo's." En het is die stap die OUTtv in de verf wil zetten. "Natuurlijk is er nog veel werk aan de winkel, maar als wij voldoende aandacht geven aan deze stap, is een volgende misschien weer mogelijk."