Direct naar artikelinhoud

Brusselaar van het jaar Abdel en vrai wil zijn prijs met zijn volgers delen

Niet Stromae of Vincent Kompany, maar Abdel Fakir Almobtaghi, beter bekend onder zijn pseudoniem Abdel en vrai, werd tot Brusselaar van het jaar verkozen. De twintiger scoort met humoristische filmpjes op YouTube en verzamelde een schare jonge, Brusselse volgers achter zich.

Vanuit zijn kantoortje in Sint-Gillis veroverde de 24-jarige Brusselaar Abdel Fakir Almobtaghi het internet. Via zijn kanaal 'Abdel en vrai' post hij filmpjes van stand-ups met intermezzo's als een klappend publiek of foto's en muziekjes.

Wat begon als een bescheiden succesje van een 6.000-tal kijkers, groeide uit tot video's met 280.000 weergaven. Daarin kaart Almobtaghi op grappige wijze maatschappelijke thema's aan. Islamofobie, de verleidingskunsten van Brusselse hangjongeren en Marokkaanse pubers passeren allemaal de revue. De komiek geeft ook een 'les' Nederlands, waarin hij het belang van de taal roemt: "Er zijn veel landen waar ze Nederlands spreken. Il y a la Belgique, il y a Hollande. Oei, c'est tout. Of nee, er is ook nog Suriname."

Die filmpjes leverden hem de titel 'Brusselaar van het jaar' op, een verkiezing die vastgoedsite Vlan, radiozender Viva Bruxelles en de krant La Capitale organiseerden en waarvoor het publiek kon stemmen. De komiek won het beeldje van een gouden Manneken Pis en versloeg daarmee Vincent Kompany, Stromae en artiest Vincent Glowinsky ofte Bonom.

Autodidact

"Deze prijs geeft mij een zekere geloofwaardigheid in de ogen van de professionele wereld", merkt Almobthaghi op. "Nu heb ik een stok achter de deur om de zaken maximaal te doen bewegen." Almobtaghi richtte immers de vzw Dream op, waarmee hij jongeren en hun projecten wil steunen. Concreet geeft hij hun Photoshop- en dactylolessen en biedt hij hen een podium met zijn project Scene d'Up.

"Ik ben autodidact en heb mijn middelbaar diploma nooit gehaald. Ik lees wel veel en pik inspiratie voor mijn video's op wanneer ik op het terrein werk. Maar wanneer je zoals ik kansen krijgt, moet je ook proberen iets terug te geven aan anderen."

Jeugd, onderwijs en werkloosheid zijn de stokpaardjes van de comedian. "Op mijn manier uit ik ook kritiek op het onderwijs in Brussel." De eerste video die hij ooit postte, was dan ook een reactie op de uitspraken van de Franse actrice Véronique Genest, die zich openlijk als islamofoob uitte. "Toen voelde ik me verplicht om te reageren."

Mooi signaal

Volgens François Heureux, eindredacteur bij Viva Bruxelles, werd de Brusselaar verkozen door de Brusselse jongeren die zijn video's trouw opvolgen. "Hij heeft een sterke onlineaanwezigheid en de stemming werd ook op het internet gehouden. Daarnaast hanteert hij een taal die spreekt tot de mix van Brusselse jongeren die onze stad rijk is. Hij toont het Brussel van vandaag, van de toekomst en dat geeft hoop. Daarnaast is zijn overwinning een mooi signaal in het jaar dat de Marokkaanse immigratie in België vijftig wordt."

De komiek zelf is zijn fans ongelooflijk dankbaar voor de award. "Ik ben verkozen voor de beste verdediger ter wereld en Stromae, een van mijn favoriete artiesten. Wat een eer."