Direct naar artikelinhoud

Paardenvlees-schandaal breekt Ter Beke zuur op

De vleeswaren- en lasagnegroep Ter Beke zal over 2013 minder winst boeken dan over 2012. Dat is een rechtstreeks gevolg van het paardenvlees-schandaal dat eerder dit jaar uitbrak.

Ter Beke liet gisteren weten dat de omzet van de groep in het derde kwartaal lager uitkwam dan in dezelfde periode van 2012. De twee divisies kenden daarbij een uiteenlopende evolutie. De omzet van de vleeswarendivisie ging verder de hoogte in, maar in de bereidegerechtendivisie zette de dalende trend van het eerste halfjaar zich door, "omdat een aantal belangrijke contracten later heropstartten dan verwacht".

In de eerste zes maanden had deze divisie, onder meer bekend om zijn bereide lasagne van het merk Come a Casa, sterk te lijden onder de paardenvleescrisis. De omzet daalde toen met meer dan 15 procent. Hoewel de producten van Ter Beke niet rechtstreeks betrokken waren bij het schandaal, deelden ze in de klappen en ging de verkoop toch achteruit.

Volgens financieel directeur René Stevens gingen door het paardenvleesschandaal bepaalde contracten later in. Die contracten lopen nu, maar de opgelopen achterstand zal in het vierde kwartaal niet meer goedgemaakt worden.

De volume- en omzetdaling in de divisie bereide gerechten over de eerste negen maanden en extra investeringen in die markt resulteren in een lager bedrijfsresultaat dan in 2012, laat Ter Beke weten. Dit wordt slechts ten dele goedgemaakt door een hoger resultaat in de vleeswarendivisie.

Vorig jaar boekte Ter Beke 13,6 miljoen euro bedrijfswinst en 8,2 miljoen euro nettowinst op een groepsomzet van 421,1 miljoen euro.