Direct naar artikelinhoud

Striktere regels voor esthetische ingrepen

De Senaat heeft het wetsontwerp definitief goedgekeurd dat wanpraktijken bij esthetische ingrepen aan banden moet leggen. "Tot vandaag kon bijvoorbeeld een oogarts perfect een borstvergroting uitvoeren en gebeurden zaken zoals lasering en weghalen van tatoeages nog te vaak door medisch niet-geschoolden", zegt Nele Lijnen (Open Vld), die het wetsvoorstel van Dominique Tilmans (MR) mee ondertekende. N-VA en Vlaams Belang onthielden zich.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) kondigde aan dat de wet begin mei van kracht wordt. Vanaf dan mag enkel een arts heelkundige en esthetisch-geneeskundige ingrepen uitvoeren. Het verwijderen van tatoeages en inspuiten van botox worden uitgesloten voor schoonheidsspecialisten.

Er komen speciale opleidingen voor artsen tot 'geneesheer-specialisten in de niet-heelkundige esthetische geneeskunde' en voor schoonheidsspecialisten om te mogen epileren via laser- of pulslichttechnieken. Huisartsen kunnen na het volgen van een opleiding ook esthetische ingrepen uitvoeren en zullen twee jaar na het krijgen van de beroepstitel moeten kiezen of ze huisartsenpraktijk verder zetten of kiezen voor de esthetische ingrepen. De wet verduidelijkt verder 'wie wat mag doen' volgens zijn bekwaamheden.