Direct naar artikelinhoud

Peeters snoert De Crem de mond

'Een loonlastenverlaging is een prioriteit voor CD&V en moet in het volgende regeerakkoord staan.' Duidelijker kan Vlaams minister-president Kris Peeters zijn partijgenoot Pieter De Crem niet corrigeren. Al ontkent hij dat zelf.

De federale vicepremier Pieter De Crem vertelde gisteren in De Standaard dat er eerst sprake moet zijn van een economische groei van ongeveer 2 procent vooraleer een regering een bijkomende loonlastenverlaging zou kunnen doorvoeren. De Crem benadrukte dat het begrotingstekort teruggedrongen moet worden. En dat onze schuld onder controle moet worden gehouden.

Met andere woorden: volgens hem is er in de eerste jaren na de verkiezingen geen geld voor een lastenverlaging.

Begroting

Die nadruk beviel partijgenoot Kris Peeters allerminst. "Dit is een standpunt van De Crem. Hij is natuurlijk bezorgd over de begroting, wat ik ook ben, maar we hebben als CD&V heel duidelijk gezegd dat de loonkloof moet dichtgereden worden tegen 2018. Sterker nog: als dat engagement niet in het regeerakkoord zit, zullen wij geen deel uitmaken van een regering. Dat is zeer duidelijk. Wat de loonkost betreft is ons standpunt zonneklaar. Ik ga ervan uit dat De Crem ook zeer goed weet wat er binnen de partij en op ons congres is afgesproken", vertelde Peeters voor de camera van Villa Politica.

Even later reageerde hij minder fors op Radio 1. "We moeten kijken wat de timing is voor de loonlastenverlaging. Ik fluit niemand terug, zeker mijn collega niet." Heel overtuigend klonk dat echter niet.

Domme zet

Het is niet de eerste keer dat De Crem wordt gecorrigeerd door zijn partijgenoten. In oktober schoot de vicepremier nog fors op de plannen van sp.a en Open Vld om een btw-verlaging op elektriciteit door te voeren. "Een truc van paars", fulmineerde hij. Maar een tijdje later noemde Peeters de maatregel bespreekbaar, waarna minister van Financiën Koen Geens (CD&V) een compromis uitwerkte. De Crem hield intussen tot de laatste snik vol dat de btw-verlaging een domme zet was.

CD&V heeft ervoor gekozen om bij de verkiezingen één kopman naar voren te schuiven: Peeters. Hij is kandidaat om opnieuw minister-president te worden. Een kandidaat-premier wil de partij niet bekendmaken. Maakt dat van Peeters de enige die het CD&V-standpunt nog kan vertolken als puntje bij paaltje komt? De enige die in de schijnwerpers mag staan? Partijwoordvoerder Steffen Van Roosbroeck zegt absoluut van niet. "Voorzitter Wouter Beke heeft onlangs nog een aantal interessante interviews gegeven. Koen Geens staat deze week in de Knack."

Hier en daar wordt binnen de partij nochtans gemord dat Peeters het laken wel heel stevig naar zich toetrekt in de aanloop naar 25 mei.

Hoe dan ook: CD&V moet opletten met (communicatie)fouten. N-VA ligt op de loer om elke misser meteen af te straffen. Zo was Ben Weyts, de ondervoorzitter van N-VA, er gisterenmiddag als de kippen bij om te benadrukken dat voor zijn partij loonlastenverlagingen sowieso een absolute prioriteit zijn. "Wij zijn verrast door de plotse nieuwe inzichten van CD&V. Geen grondwetsherziening, geen lastenverlaging. Blijkbaar wil de partij dus helemaal niets veranderen in dit land. Wij wel. Is dit de boodschap die Peeters brengt aan de bedrijven die hij in ijltempo bezoekt? Dat er met CD&V geen lastenverlagingen zullen komen?"