Direct naar artikelinhoud

'Gevolgen ratingverlaging voor België blijven beperkt'

Economen verwachten dat een eventuele ratingverlaging voor ons land beperkte gevolgen zal hebben. Woonkredieten worden misschien wat duurder en kmo's krijgen het wellicht moeilijker om aan geld te geraken.

Nu de overheid zich met tientallen miljarden garant stelt voor Dexia, houdt de Wetstraat zijn hart vast voor een ratingverlaging voor ons land. Of een van de grote drie agentschappen - Standard&Poor's, Moody's en Fitch - straks de 'AA+'-rating van België zullen herzien, is afwachten.

"Het is niet uitgesloten dat de ratingagentschappen struikelen over de nieuwe garanties voor Dexia en de kredietwaardigheid van ons land verlagen", zegt Peter De Keyzer, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.

Reeds ingecalculeerd

Mocht de kredietwaardigheid van België neerwaarts herzien worden, dan verwacht De Keyzer geen al te grote gevolgen. "De financiële markten hebben zo'n verlaging reeds ingecalculeerd. De rente op Belgische staatsobligaties is de voorbije maanden gestegen. Ik verwacht niet dat de rente op Belgische staatsobligaties nog veel de hoogte ingaat. De rente is de voorbije periode reeds flink gestegen. Ook het renteverschil met Duitsland is toegenomen. Vier jaar geleden was er een verschil van 0,3 procent tussen Duitsland en België. Vandaag ligt dat boven de 2 procent."

Volgens De Keyzer zullen de gevolgen voor bedrijven, consumenten en banken bijgevolg beperkt zijn. "Het grootste probleem van een ratingverlaging is de reputatieschade die een land lijdt. Het zal moeilijker zijn om een investeerders warm te maken om in België actief te worden als de rating wordt verlaagd. Een saneringsplan van de Belgische overheden is dan ook erg belangrijk om een ratingverlaging te voorkomen."

Ook bankenspecialist Rudi Vander Vennet (UGent), die af en toe om advies wordt gevraagd door ratingagentschappen, gelooft dat een ratingverlaging reeds in de rente zit verrekend. Maar het blijft afwachten hoe groot een eventuele verlaging wordt. "Bij een sterke verlaging van de rente kunnen bedrijven wel problemen ondervinden. Zeker kmo's die voor krediet zijn aangewezen op de banken. Mocht de rente toch fors de hoogte ingaan, dan kan dat een serieuze last voor kleine en middelgrote bedrijven zijn."

De bankenspecialist ziet woonkredieten slechts lichtjes stijgen. "De reële rentevoet voor hypotheekleningen is dermate laag, dat er geen dramatische gevolgen zullen zijn voor de consument", aldus Vander Vennet.

Standard&Poor's, Fitch en Moody's hebben België reeds herhaaldelijk gewaarschuwd voor een neerwaartse herziening van zijn kredietwaardigheid. Zowel De Keyzer als Vander Vennet beklemtonen dat een oplossing voor de schuldencrisis in Europa wellicht richtinggevend wordt voor een beslissing door de agentschappen. Zonder oplossing voor de eurocrisis kan een ratingverlaging er snel komen.