Direct naar artikelinhoud

Entourage koning krijgt kleur

Het hof krijgt eindelijk een beetje kleur. Vanaf september gaat met Rafike Yilmaz (32) de eerste Belgische van vreemde afkomst aan de slag in Laken. Yilmaz, een medewerkster van minister Monica De Coninck (sp.a), wordt adjunct-directeur media en communicatie.

De inhoudelijke medewerkers van de vorst beantwoorden sinds 1831 aan een vast profiel. De overgrote meerderheid is man, blank, van middelbare leeftijd en diplomaat of militair. Een adellijke titel strekt tot aanbeveling. De laatste jaren doken er - mondjesmaat - enkele vrouwen op. Maar iemand met Turkse roots werd tot dusver niet gesignaleerd in de omgeving van de koning.

Daar komt nu verandering in. Vrijdag had Filip een eerste onderhoud met Rafike Yilmaz (32). Gisteren werd bekendgemaakt dat ze vanaf 3 september op het paleis aan de slag gaat als adjunct-directeur media en communicatie. Yilmaz werkt sinds eind vorig jaar op het kabinet van minister van Werk Monica De Coninck (sp.a). Eerder werkte ze ook al als adviseur sociaal beleid en diversiteit bij De Coninck, toen die schepen was in Antwerpen.

"Hoe en waarom de koning bij mij is terechtgekomen, weet ik niet", zegt Yilmaz. "Het is allemaal heel snel gegaan. Maar het is de koning die heeft beslist." Yilmaz was vereerd toen ze de vraag kreeg. "Het lijkt me ook een heel boeiende uitdaging." Op de vraag of ze niet vreest in een stijve, saaie omgeving terecht te komen, antwoordt ze nuchter: "We zullen wel zien hoe het loopt".

Yilmaz, die moraalwetenschappen studeerde in Brussel, wordt omschreven als zeer geëngageerd, slim en discreet. "Ze is heel bescheiden, maar valt wel op", klinkt het bij de Antwerpse sp.a. "onder meer door haar inhoudelijk werk." Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen tekende ze mee het diversiteitsbeleid uit. "Maar ze kijkt nuchter naar diversiteit. Ze sprak nooit alleen namens haar eigen gemeenschap."

Vrijdaggroep

Ze is ook lid van de Vrijdaggroep, die eerder dit jaar werd opgericht. De denktank met mensen tussen de 25 en 35 jaar wil met origineel studiewerk en opiniestukken het publieke debat voeden. Yilmaz publiceerde onder meer over het belang van spontane burgerinitiatieven. De Vrijdaggroep is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting. Waarschijnlijk werd haar naam via dat kanaal op het paleis gesignaleerd.

Vorig jaar was Yilmaz een van de deelnemers aan een praktijktest van het Minderhedenforum. Daarbij werd nagegaan hoe moeilijk kandidaat-huurders met een vreemde achternaam het hebben om een woning te vinden. "Ik heb een fatsoenlijk loon, geld was het probleem niet. En ik zocht intensief, van 's ochtends tot 's avonds. De appartementen van mijn keuze waren altijd 'verhuurd'. Of ik zou teruggebeld worden, maar dat gebeurde nooit", getuigde ze na afloop in deze krant. Uiteindelijk duurde haar zoektocht acht maanden.

Vanaf september wordt diplomaat Pierre-Emmanuel De Bauw, de nieuwe directeur media en communicatie van het paleis, haar rechtstreekse baas. Met De Bauw kiest Filip voor een oudgediende met heel wat kilometers op de koninklijke teller. Tussen 1999 en 2003 was hij al woordvoerder, net zoals tussen 2007 en 2012. In september vorig jaar werd hij vervangen door Bruno Nève de Mévergnies. Maar die keert nu terug naar de diplomatie.

Vlaamse entourage

Opmerkelijk is voorts dat het leidende trio op het paleis voortaan Vlaams kleurt. Baron Frans van Daele, gewezen diplomaat en ex-rechterhand van EU-voorzitter Herman Van Rompuy, wordt zoals verwacht kabinetschef. Pierre Cartuyvels, diplomaat en gewezen CD&V-burgemeester van Landen, wordt adjunct-kabinetschef en diplomatiek adviseur. Luitenant-generaal Noël De Bruyne, al meer dan een decennium de rechterhand van Filip, wordt het hoofd van de Civiele Lijst en houdt op die manier greep op de koninklijke financiën. De drie topfunctionarissen zijn van christendemocratische signatuur.

Om dat CD&V-overwicht te counteren, komen er nog twee nieuwkomers met een andere politieke kleur. Philippe Kridelka, gewezen kabinetsmedewerker van vicepremier Laurette Onkelinx (PS) en Waals minister-president Rudy Demotte (PS), wordt secretaris-generaal van de koning. Tot eind augustus blijft hij aan de slag bij de Unesco in New York. Geneviève Renaux, ambassadeur met MR-signatuur bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) , wordt economisch adviseur.

Bij de medewerkers van Albert die Filip aan boord houdt, horen Chantal Cooreman (directeur dienst verzoekschriften) en Yves Costers (adjunct-kabinetschef en juridisch adviseur). Generaal Jef Van den put blijft op post als hoofd van het Militair Huis. Protocolchef Pierre Warnauts krijgt Alain Gerardy, die al een vijftal jaar voor Filip werkt, als adjunct. En Machteld Fostier wordt voortaan 'Secretaris van Hare Majesteit de Koningin'.