Direct naar artikelinhoud

'Messi's record kan 40 jaar standhouden'

Het record van Lionel Messi, 86 doelpunten in een kalenderjaar, kan weer meer dan veertig jaar standhouden. Dat zei Gerd Müller, de vorige recordhouder.

De 25-jarige Argentijnse aanvaller bereikte een nieuwe mijlpaal in zijn nu al indrukwekkende carrière door als eerste speler 86 doelpunten te maken in een jaar. Messi scoorde zondag twee keer in het uitduel met Betis Sevilla. Hij had er slechts 25 minuten voor nodig. Daarmee overtrof hij Müller, wiens productie in 1972 stokte bij 85.

Eén foutje

De Duitser, die Der Bomber wordt genoemd, was vol lof over Messi. Volgens hem is de Argentijn een voorbeeldige prof met maar een fout, namelijk dat hij niet voor zijn club, Bayern München, speelt. "Mijn record van 85 doelpunten in 60 wedstrijden is verbeterd door de beste speler van de wereld. Als één man het verdiende om mij in te halen, dan wel Messi. Hij is een genie, heel sympathiek en een echte modelprof. Ik ben blij voor hem", liet Müller weten via een woordvoerder van Bayern München. "Ik hoop dat hij in de resterende wedstrijden in 2012 nog een paar doelpunten kan maken, zodat zijn record net zo lang kan blijven staan."

Barcelona-coach Tito Vilanova roemt Lionel Messi niet alleen om zijn goals, maar vooral om zijn kwaliteiten als speler. "Hij is nog zo jong en geeft ons zo al zo veel. Ook tegen Sevilla hielp hij mee in de verdediging. Hij heeft veel meer kwaliteiten dan doelpunten maken."

Vilanova hoopte niettemin dat Messi nog een aantal treffers aan zijn totaal van 2012 zal toevoegen. Woensdag speelt Barcelona voor de Spaanse beker tegen Cordoba. "Het is een geschenk hem te zien spelen", reageerde sportdirecteur van Barcelona Andoni Zubizarreta. "Ik denk dat zijn records pas in de toekomst de juiste waardering krijgen, als pas echt duidelijk is hoe goed hij was."

Nuchter

Messi zelf reageerde nuchter op de aandacht. "Ik heb het al vaker gezegd: het is leuk een record te verbeteren, maar wat echt telt is de overwinning voor het team en het verschil in punten aan de top", zei de vedette van Barcelona. "Mijn goals zijn bedoeld om titels te pakken met de ploeg. De Spaanse competitie, de beker of de Champions League is belangrijker dan welk persoonlijk record of prijs ook."

Overigens kan de teller van Messi nog verder oplopen: er staan voor Nieuwjaar nog twee beker- en twee competitiewedstrijden op zijn agenda, maar geven u nu alvast een gedetailleerde vergelijking mee van de twee strafste en trefzekerste spitsen die de wereld ooit gezien heeft.