Direct naar artikelinhoud

Beste armoezaaier,

Je was al arm of je bent net arm geworden. Zo gaat dat.

In tijden van crisis is armoede niet zo ongebruikelijk. De kans is groot dat je nu voor de rest van je leven op zwart zaad zult zitten. Maar niet getreurd, armoede is iets wat je kunt leren. Net zoals je het ganzenspel kunt leren. Na wat oefenen, zul je heel bedreven zijn in de eindjes aan elkaar knopen.

Armoede is niet iets individueels, het is een beleving voor het hele gezin. Van waterpret is geen sprake, want welk kind wil zich nu met ijskoud water wassen? Dus gaan je kinderen stinkend naar de klas. Waar ze hen stilletjes of luidkeels en met priemende vinger naroepen: 'Kattenbak, kattenbak!'

Niet dat ik wil zeggen dat armen te veel huisdieren hebben. Maar de kans is wel groter dat je kind in een sociaal isolement terechtkomt en later of kunstenaar wordt, of zich voor de trein gooit omdat hij vroeger kattenbak genoemd werd.

Maar niet getreurd, blijf het leven als een ganzenspel zien en leer op het onverwachte voorbereid te zijn. Een verkeerde zet en je kunt opnieuw beginnen. Ook al kunnen ze niet van een kale kip plukken, ze kunnen je nog steeds een poot uitdraaien. De elektriciteit wordt afgesloten en het drinkwater is bruine smurrie geworden.

Vergeet niet dat je bij een ganzenspel heel waakzaam moet blijven.

Je moet muisstil zijn en uit angst wegduiken als de deurwaarder belt en door de brievenbus gluurt. Je moet muisstil zijn en uit geldgebrek wegduiken als de huisbaas belt en door de brievenbus gluurt. Je moet muisstil zijn en uit schaamte wegduiken als je familie aanbelt en door de brievenbus gluurt.

De cynicus onder ons zal zeggen: 'Eigen schuld, dikke bult en ze hebben het toch zelf gezocht. Daarbij, vroeger duwden de mensen de koe opzij en wasten ze zich samen met de koe in de drinkbak.'

Soms moet je je waardigheid opzij zetten en de plaatsen kennen waar je voedselpakketten en soep kunt krijgen. De soepbedeling bevordert het kuddegedrag en bovendien kun je uitpakken met straffe verhalen van alle ontberingen die je hebt doorstaan.

Groepsgevoel is belangrijk, want een eenzame armzalige is van het goede te veel. Soep is trouwens goed voor de lijn. Niet dat ik wil zeggen dat armoezaaiers te dik zijn.

Van soep alleen kun je niet leven, maar je komt er al een heel eind mee.

Stimuleer wel je kinderen om veel chips en cola te consumeren. Dat is calorierijk en goedkoop, zoals echte armoezaaierskost hoort te zijn. Bovendien krijg je er een glanzende huid van en de rode vlekken en pukkels die je erbij krijgt, zien er best schattig uit.

Jijzelf moet het met veel koffie of thee doen, maar recupereer wel het koffiegruis en de theezakjes. Voor de rest van de dag kun je op een roze kauwgom kauwen. Het helpt tegen de honger en het roze geeft je leven wat kleur. Voor je maag is het wachten en nog eens wachten en blijven wachten voor er weer iets lekkers binnensijpelt.

Blijf genieten van de kleine dingen en zet je af en toe op een bank. Met een drankje, als je het kunt betalen. Bijt anders op een houtje, want je zit daar op je gemak en tussen de mensen. Maar wees niet bang, aan armen wordt toch geen aandacht besteed. De mensen hebben wel wat beters te doen dan jou aan te spreken. Bedenken hoe ze het pleintje zullen noemen, bijvoorbeeld.

Vriendelijke groet,

Fikry El Azzouzi