Direct naar artikelinhoud

De Gucht pleit voor deelname aan vredesmacht Darfur

BRUSSEL l Het is aan de volgende regering om te beslissen of ons land deelneemt aan de 26.000-koppige VN-vredesmacht voor Darfur. Alvast voor buitenlandminister Karel De Gucht (Open Vld) zijn missies als die in de geteisterde Soedanese provincie 'de toekomst van het Belgische leger'.

door jeroen verelst

De Gucht is opgezet met de unanieme beslissing van de Verenigde Naties (VN) om een uit de kluiten gewassen vredesmacht te ontplooien in Darfur. "Een vredesmacht van 26.000 soldaten is een gigantische operatie, daar kun je écht iets mee doen. Al betreur ik dat de VN de vredesmacht geen mandaat hebben gegeven om actief op zoek te gaan naar wapens."

De huidige regering van lopende zaken kan geen zwaarwichtige beslissingen nemen, zoals het eventueel leveren van troepen voor de gemengde vredesmacht van de VN en de Afrikaanse Unie. Die knoop moet de nieuwe regering doorhakken. "De ontplooiing is gepland vanaf oktober. De beslissing moet morgen nog niet genomen worden", aldus De Gucht.

Zelf is de uittredende minister van Buitenlandse Zaken voorstander van een Belgische deelname aan de vredesmacht voor Darfur. "Puur principieel is dit het soort missie waar België zeker en vast een rol kan spelen. Maar dat betekent nog niet dat we ook daadwerkelijk soldaten zullen sturen. België heeft momenteel een dikke duizend soldaten in het buitenland: in Kosovo, in Afghanistan en in Libanon. Het is onduidelijk hoe lang die missies nog lopen. Uiteraard moet de nieuwe regering bekijken of een aanwezigheid in Darfur past in de planning en in de budgettaire mogelijkheden."

Als het van De Gucht afhangt, trekt de volgende regering voluit de kaart van buitenlandse missies à la Darfur. "De bedoeling van een leger is dat het operationeel is. Maar dan moeten we wel durven te praten over een grondige hervorming van het Belgische leger en gaan naar een afslanking in functie van die buitenlandse operaties, zonder evenwel aan het legerbudget te raken. Misschien moeten we zelfs extra middelen uittrekken. Als België een rol wil spelen op het internationale toneel heeft dat onvermijdelijk budgettaire consequenties. Die cruciale keuzes liggen de komende dagen op tafel in Hertoginnedal." >15