Direct naar artikelinhoud

Carrièreprijs voor Jodie Foster tijdens Golden Globes

De Amerikaanse actrice Jodie Foster (49) zal tijdens de uitreiking van de Golden Globes de Cecil B. DeMille Award voor haar hele carrière in ontvangst nemen. Die carrière begon al op haar derde, met een aantal rolletjes in reclamespots. Als 'serieuze' actrice brak ze door met Taxi Driver van Martin Scorsese. Zowel voor haar vertolking in Silence of the Lambs als The Accused sleepte ze een Oscar in de wacht en werd ze ook bekroond met een Golden Globe. Nu de Cecil B. DeMille Award aan haar wordt toegekend, vervoegt Foster een rijtje illustere voorgangers. Eerder kregen ook Al Pacino, Judy Garland en Morgan Freeman de prijs. De Golden Globes worden op 13 januari voor de 70ste keer uitgereikt.

Griekenland voert toneelstuk met homofiele Jezus af

Het Amerikaanse toneelstuk Corpus Christi, waarin Jezus Christus en zijn apostelen als homoseksuelen worden neergezet, wordt niet langer opgevoerd in Athene. De beslissing kwam er na protest van de neonazipartij Gouden Dageraad. Die riep haar leden op te protesteren tegen het "godslasterlijk stuk". Bij de première probeerden ze de toegangsdeur te blokkeren en de theaterbezoekers tegen te houden. Er werden 30 mensen gearresteerd. "Het spijt ons dat mensen in elkaar werden geslagen en minachtend zijn behandeld", zegt regisseur Laertis Vassilou aan de website AD.nl. "We hebben drie weken geprobeerd het stuk op te voeren, maar dat bleek onmogelijk."

Microsoft werkt aan eigen smartphone

Microsoft werkt samen met Aziatische toeleveranciers aan een eigen ontwerp voor een smartphone. Dat meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal. Tot nu toe heeft het bedrijf nog niet meegedeeld of het ook echt zal overgaan tot de productie van een eigen apparaat.

Bij de toeleveranciers, die niet bij naam worden genoemd, luidt het dat Microsoft momenteel bezig is met het testen van smartphones. Maar volgens hen is het niet zeker of het toestel ook echt op de markt zal worden gebracht. Een woordvoerder van Microsoft weigerde commentaar te geven in de Wall Street Journal. Microsoft was dinsdag nog samen met de hardware-partners Nokia, Samsung, HTC en Huawei gestart met de verkoop van een nieuwe generatie smartphones met het besturingssysteem Windows Phone 8.

In tegenstelling tot bij de tabletcomputers, waar Microsoft met het apparaat Surface de concurrentie aangaat met hardwarefabrikanten, leek de onderneming af te zien van een mobiele telefoon onder een eigen merknaam. Microsoft had in 2010 wel de smartphone Kin op de markt gebracht, maar wegens de erg tegenvallende resultaten werd dat apparaat al snel uit de rekken gehaald.

Stormloop voor iPad Mini blijft uit

De lancering van de iPad Mini trok vrijdag in Sydney beduidend minder belangstellenden dan eerdere Apple-primeurs. Zo'n vijftig mensen stonden in de rij om het nieuwste Apple-product te bemachtigen. Toen de elektronicagigant in september de iPhone 5 in Sydney op de markt bracht, waren daar nog honderden mensen op af gekomen. De prijs van de iPad Mini begint bij 329 dollar. Dat is ongeveer 130 dollar duurder dan vergelijkbare producten van de directe concurrenten. Het apparaat kan met één hand worden vastgehouden en weegt zo'n 300 gram. De iPad Mini is 7,2 millimeter dik en heeft een scherm van 7,9 inch, terwijl de originele iPad een scherm van 9,7 inch heeft.

Bib Rotterdam koopt unieke Erasmus

Een uniek exemplaar van Erasmus' Colloquia, in 1535 gedrukt in Antwerpen, is voor een klein bedrag gekocht door de Bibliotheek Rotterdam. Conservator Adrie van der Laan kocht het vermoedelijk enige exemplaar dat nog van deze uitgave bestaat, deze week bij een gerenommeerd antiquariaat in Wenen voor 1.500 euro. "Dat is weinig geld voor zo'n zeldzaam exemplaar. Zelfs het bestaan ervan was ons niet bekend."

Elodie Ouedraogo aan de slag bij Woestijnvis

Gewezen atlete Elodie Ouedraogo, die op de Olympische Spelen deze zomer voor het laatst haar spikes aandeed, gaat aan de slag bij productiehuis Woestijnvis. Vanaf januari zal ze achter de schermen bij Woestijnvis meewerken aan de VIER-programma's De kruitfabriek en Man bijt hond. Dat meldt TV Familie. Een carrière in de media is niets nieuws voor Ouedraogo: ze werkte eerder al voor het modeblad Elle.