Direct naar artikelinhoud

Aantal nieuwe hiv-diagnoses daalt

Vorig jaar werden 1.177 nieuwe hiv-diagnoses gesteld in België, of 3,2 nieuwe diagnoses per dag. Dat is een lichte daling van 1,8 procent tegenover 2010, zo meldt het jaarrapport 2011 van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid over hiv en aids.

De afgelopen jaren zaten de cijfers in stijgende lijn, nu lijkt een stabilisatie zich af te tekenen, meent het rapport.

89 procent van de nieuwe diagnoses in 2011 wordt gesteld bij mannen. In acht op de tien gevallen gebeurt die overdracht van hiv via homoseksuele contacten. Bij mensen met een andere nationaliteit dan de Belgische is de meerderheid nog steeds afkomstig uit sub-Saharaans Afrika. Daarnaast neemt ook bij Europese migranten het aandeel van homoseksuele overdracht toe. De heteroseksuele overdracht van hiv bij Belgen blijft al jaren min of meer stabiel en is beperkt.

"Homomannen dienen er zich van bewust te zijn dat naar schatting één op de twintig homomannen nu met hiv leeft", reageert Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. "Bovendien gebeurt de grote meerderheid van de besmettingen door mensen die niet weten dat ze ondertussen hiv hebben opgelopen. Condooms gebruiken, regelmatig laten testen en goede afspraken maken met sekspartners blijft dus een absolute prioriteit."

van de nieuwe diagnoses in 2011 wordt gesteld bij mannen