Direct naar artikelinhoud

Italiaans leger moet doelwitten anarchisten beschermen

Italië overweegt het leger in te zetten om toplui van de holding Finmeccanica en belastingdienst Equitalia te beschermen. Zij zijn het doelwit van een reeks aanslagen, die nog niet ten einde lijkt.

De meeste protesten tegen de besparingsmaatregelen verliepen vreedzaam, tot vorige week een CEO van Finmeccanica in het been geschoten werd. De Informele Anarchistische Formatie (FAI), een verzameling van Italiaanse terroristische groepen, eiste de aanslag op en zei dat ze nog zeven keer zou toeslaan. Afgelopen zaterdag werd ook een molotovcocktail naar het hoofdkwartier van Equitalia geslingerd.

"Dit dwingt ons om de aandacht te verhogen en een escalatie te voorkomen die, helaas, een mogelijk scenario vormt", vertelde minister van Binnenlandse Zaken Annamaria Cancellieri in de Italiaanse krant La Repubblica. "Equitalia aanvallen is de staat aanvallen." Het leger inzetten noemde ze "een mogelijke oplossing".

De schrik zit er goed in bij de Italianen. De aanslagen herinneren hen aan de terreur van de jaren 70, de 'jaren van lood'. Toen pleegden paramilitaire groepen van zowel extreem links als extreem rechts aanslagen op politieke, militaire en industriële instellingen. Banden met het huidige geweld worden onderzocht. Minister Cancellieri zegt in La Repubblica dat het om "een nieuwe generatie" gaat. Ze waarschuwt voor de fout "om te lezen wat er vandaag gebeurt met de bril van een tijdperk dat voorbij is".

Donderdag komt een nationale veiligheidscommissie bijeen om verdere veiligheidsmaatregelen te bespreken.

Eerste minister Mario Monti en zijn kabinet van technocraten nemen harde maatregelen om Italiës schuldenberg de kop in te drukken. Dit leidt tot wanhoopsdaden. Volgens Eures (Europese portaal voor beroepsmobiliteit) dwingen de hoge werkloosheidcijfers dagelijks één Italiaan tot zelfmoord.