Direct naar artikelinhoud

Belgische economie groeit opnieuw

De Belgische economie is in het eerste kwartaal van 2012 onverwacht 0,3 procent gegroeid en de herziene cijfers tonen aan dat ons land in de tweede helft van 2011 geen recessie doormaakte. Tegelijk blijft het aantal faillissementen wel onrustwekkend stijgen.

Eerst het verrassend positieve nieuws, dat komt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).

In de eerste plaats steeg de economische activiteit in het eerste kwartaal met 0,3 procent. Economen hadden een krimp van 0,2 procent voorspeld.

Er waren verscheidene redenen om een krimp te vrezen. De eurocrisis drukt de economische activiteit, het koude weer in februari had negatieve gevolgen voor de woningbouw, en de autoverkoop viel terug. Het uitdoven van fiscale stimuli voor groene wagens had eind vorig jaar tot een opstoot van de autoverkoop geleid.

Bovendien heeft het INR de groeicijfers van 2011 herzien. De economie boekte in het derde kwartaal een nulgroei in plaats van de eerder gemelde krimp van 0,1 procent. Aangezien de economie slechts gedurende één kwartaal kromp (-0,1 procent in het vierde kwartaal) ontsnapte ons land technisch gezien aan een recessie.

Werkloosheid

En er is nog goed nieuws. De Vlaamse werkloosheidsgraad is van 6,64 procent in maart gedaald tot 6,49 procent eind april. Dat blijkt uit de werkloosheidscijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). April klokte af op 191.395 werkzoekenden. Dat zijn er 3.568 of 1,9 procent meer dan een jaar eerder. De stijging geeft volgens het kabinet Muyters echter een vertekend beeld omdat uitzendkrachten sinds dit jaar trager worden uitgeschreven. De berekening volgens de oude methode geeft 185.900 niet-werkende werkzoekenden in april. Dat zou een daling van 1 procent betekenen tegenover april vorig jaar.

Ondanks die positieve tendensen gingen april 924 Belgische bedrijven failliet. Nooit eerder waren er dat zoveel in de vierde maand van het jaar. Het aantal bedrijven dat over de kop gaat, blijft onrustwekkend stijgen.

Met 924 is geen nieuw maandrecord gevestigd, maar wel een aprilrecord, meldt dataverwerker Graydon. Tot nog toe zat de slechtste aprilmaand in 2010 met 805 faillissementen.

Ook verontrustend is het kleine verschil met maart. Statistisch vallen de meeste faillissementsuitspraken van de eerste jaarhelft in maart. De maand daarop is er doorgaans een sterke terugval van 20 procent of meer, dit keer ligt april nauwelijks 7 procent onder maart.

Bovendien zijn de gecumuleerde cijfers voor dit jaar van de eerste vier maanden eveneens beduidend slechter dan in 2011 en 2010. Met 3.624 faillissementen tot nog toe presteert 2012 ruim 4,5 procent slechter dan 2011 en 4,3 procent slechter dan 2010.

"Vele factoren wijzen erop dat tijdens de afgelopen maand de impact van het faillissementsgebeuren duidelijk toeneemt. In Vlaanderen noteren we over de eerste vier maanden een stijging met 7 procent, in Wallonië met 5,4 procent", weet Graydon.