Direct naar artikelinhoud

Dewinter gooit handdoek in de ring

De verkiezingsnederlaag laat sporen na bij Vlaams Belang. Na voorzitter Bruno Valkeniers zet nu ook Antwerps boegbeeld Filip Dewinter een stap opzij. 'Het is tijd dat er een nieuwe generatie aantreedt', stelt kamerfractieleider Gerolf Annemans.

Dewinter kondigde het nieuws dinsdagavond aan op de Nederlandse televisie. In het praatprogramma Pauw en Witteman verklaarde hij bij de volgende verkiezingen geen lijsttrekker meer te zijn voor zijn partij. "Ik neem de verantwoordelijkheid voor onze pijnlijke nederlaag in Antwerpen. Even terug, een stap opzij, dat moet kunnen in de politiek", klonk het.

Dewinter zegt zijn rol als lid en ondervoorzitter van het Vlaams parlement te zullen blijven spelen. Hij wil ook opnieuw zes jaar de Antwerpse fractie in de gemeenteraad leiden.

De Antwerpenaar is echter geen kandidaat om voorzitter Bruno Valkeniers eind dit jaar op te volgen. Dat verduidelijkte hij tegenover de Gazet Van Antwerpen.

Valkeniers liet eerder deze week weten dat de voorzittersverkiezingen van zijn partij vervroegd worden. In een adem verklaarde hij geen kandidaat te zijn om zichzelf eind dit jaar op te volgen als Vlaams Belang-voorzitter. Halfweg vorig jaar had hij al eens laten weten de partij te willen verjongen en daarbij niet van plan was om een uitzondering te maken voor zichzelf.

Anke Van dermeersch is alvast geen kandidaat-voorzitter. In juni 2011 liet ze nochtans optekenen te overwegen zich kandidaat te stellen voor de opvolging. Van dermeersch is sinds eind vorig jaar fractieleidster in de Senaat. Ze volgde daar Jurgen Ceder op die naar de N-VA overstapte.

Marijke Dillen, de dochter van Vlaams Blok-oprichter Karel Dillen, sluit voorlopig niets uit. "Maar ik ga mij daar nu niet over uitspreken", klonk het gisteren in Villa Politica (Eén) toen naar haar ambities werd gepolst. "Men is nog altijd vrij over alles na te denken."

Nieuwe generatie

Volgens kamerfractieleider Gerolf Annemans is het "tijd dat er een nieuwe generatie aantreedt. De Vlaams Belang-kiezers die deze keer een andere keuze hebben gemaakt en spijt hebben dat het Vlaams Belang zo verzwakt uit de verkiezingen is gekomen, kunnen dat niet meer terugdraaien. Maar we zullen hen de zekerheid geven dat ze terug kunnen keren. Als er een zaak is die vaststaat, is het dat wij naar vernieuwing gaan."

Annemans merkt op dat Valkeniers al stappen in die richting heeft gezet. "Er is meer gedaan dan naar buiten zichtbaar was. Interne procedures en structuren zijn bijvoorbeeld vernieuwd. Vergeet ook niet dat de fractieleiders in het Vlaams parlement en de Senaat zijn vervangen."

Dat hij zelf opstapt als fractieleider in de Kamer wil Annemans niet gezegd hebben. "Maar ik klamp mij niet vast. alles is bespreekbaar."

"De eerste stap is de analyse", aldus de fractieleider. "De volgende is namen plakken op nieuwe functies. Maar dat is een discussie die we intern willen voeren, niet in de pers. De tijd van ruzies die publiekelijk werden uitgevochten ligt achter ons."

Boegbeeld

De nieuwe voorzitter moet geen kopie worden van Bart De Wever, klinkt het. "Maar je kan er niet omheen dat er nieuwe tijden zijn aangebroken. Daar moeten we rekening mee houden. Het naar voor schuiven van boegbeelden is van alle tijden. Maar het was nooit zo extreem als de laatste maanden."

"Wat De Wever betreft. Hij heeft misschien de verkiezingen gewonnen, maar vergeet niet dat wij ervaringsdeskundigen zijn in overwinningen. We weten echter ook wat er daarna kan gebeuren."