Direct naar artikelinhoud

Steeds meer Belgen zitten thuis door psychische problemen

Brussel l Zo'n 64.000 Belgen zijn momenteel arbeidsinvalide door psychische problemen. Dat zegt Chris Van Hul, adjunct-geneesheer-directeur van Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen (LOZ) aan De Morgen.

Door Katrijn Serneels

"Arbeidsinvalide wil zeggen dat ze al langer dan één jaar werkonbekwaam thuis zitten", zegt Van Hul. "Elk jaar komen er duizenden invaliden bij. De stijging wordt veroorzaakt door een sterke toename van de psychische problemen, dat is oorzaak nummer één van arbeidsinvaliditeit geworden."

Hij haalt er de cijfers van het Riziv bij, die het LOZ geanalyseerd heeft. In 1999 waren 178.570 Belgen arbeidsinvalide, in 2003 steegt dat naar 200.703, in 2004 nam het nog toe tot 203.044. In 1999 waren 52.277 van alle invaliden geveld door psychische problemen, nu zijn dat er 10.000 meer, namelijk 63.911. Fysieke oorzaken als hart- en vaatziekten maken amper 19.983 mensen vandaag invalide, locomotorische problemen 50.967, en in deze categoriëen is er nauwelijks een stijging, aldus Van Hul.

De piek voor uitval door psychische problemen ligt tussen 40 en 59, maar ook mensen van 30 worden getroffen. "Als ik de leeftijdscurve bekijk, zie ik zo'n 5.000 mensen van 30 die al langer dan een jaar thuis zitten door psychische klachten. Dat is veel. Als het om mensen van 50 gaat, dan zitten we rond de 11.000, dat is nog meer."

Drie kwart van de mensen die thuis zitten door psychische problemen wordt geplaagd door depressie en burn-out, zo bevestigt een analyse met eigen gegevens van het LOZ. Chronische vermoeidheid of zware psychoses zijn goed voor minder dan 5 procent van de psychische invaliditeit. "Steeds meer Belgen kunnen de druk van het moderne leven niet aan, of het nu om werkdruk of relatieproblemen gaat. Dat leidt steeds vaker tot burn-out en depressie."

Het aantal mensen dat invalide is door psychische problemen, zal nog verder stijgen, verwacht Van Hul. "Vergeet niet dat deze cijfers alleen over invaliden gaan, mensen die langer dan één jaar arbeidsonbekwaam zijn. De mensen die enkele maanden of een half jaar uitvallen, zijn nog veel talrijker. Alleen hebben we daar geen detailgegevens over."

Woensdag vindt een seminarie plaats over de problematiek, waar Brussels minister Guy Vanhengel over zijn burn-out zal getuigen.

Ziekenfondsen:

'Werkdruk of relatieproblemen leiden almaar vaker tot burn-out en depressie'