Direct naar artikelinhoud

Open Monumentendag lokt bijna half miljoen bezoekers

In heel Vlaanderen werd gisteren voor de 24e keer Open Monumentendag georganiseerd. Met muziek, woord en beeld als leidraad stond deze editie in het teken van 'cultuur met grote én kleine c', zei de organisatie na afloop. Met een ruime 450.000 bezoekers, ongeveer evenveel als vorig jaar, blikt die terug op een geslaagde editie.

Door het warme weer bleek er dit jaar veel belangstelling voor buitenactiviteiten zoals fiets- en wandeltochten. Ook de steden deden het traditioneel goed: in Antwerpen lokte de Vlaamse Opera en De Studio veel volk, in Gent was een rondleiding in de gevangenis al lang op voorhand volgeboekt en ook de Stadsschouwburg in Brugge bleek een absolute trekpleister. Een uitschieter dit jaar was Cinema De Keizer in Lichtervelde. De cinemazaal uit de jaren 20 ontving opmerkelijk veel bezoekers.

In totaal zetten 545 sites hun deuren open voor het publiek, dat kon kiezen uit 473 activiteiten.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) zakte af naar Wezenbeek-Oppem, om in de Sint-Pieterskerk te luisteren naar een orgelconcert. Hij blikte daarbij vooruit naar volgend jaar en vroeg zich af of een Monumentenweekend niet passend zou zijn voor die feesteditie. Hij presenteerdeook Herita, de nieuwe ergoedorganisatie die alle organisaties in de sector samenbrengt.