Direct naar artikelinhoud

Marketingmachine Kai-Mook trekt zich weer op gang

In 2009 zorgde ze voor een ongeziene hype en honderdduizenden extra bezoekers. Nu trekt de marketing- machine rond Kai-Mook zich weer op gang. Het fotogenieke olifantje verhuisde van de Antwerpse Zoo naar Planckendael. De dikhuid verzamelde al 12.000 Facebookvrienden. 'Iedereen wil Kai-Mook zien.'

De Zoo van Antwerpen, gisterenochtend voor openingstijd. Een hevig onweer trok zonet over de Scheldestad. Aan de ingang staren flamingo's voor zich uit. Tientallen journalisten haasten zich over de ondergelopen paden. "Is het deze richting uit voor de olifantentempel?" 't Stad neemt vandaag afscheid van één van haar bekendste inwoners, en dat zullen we geweten hebben. Amper drie is ze, Kai-Mook, maar nu al een icoon.

"Alweer 84 vriendschapsaanvragen sinds mijn vorige log-in." Noëmie, een warm ingeduffelde Zoo-medewerkster, is verbaasd over het onlinesucces van Kai-Mook. Ze is sinds zes uur 's ochtends aan de slag om de verhuis live te verslaan op internet. Op het platform naast het olifantenverblijf tokkelt ze non-stop op haar computer. "Ik plaats elke mijlpaal op Facebook en Twiter. Kijk, al 11.822 Facebookvrienden. "

Kai-Mook ('Parel') was in 2009 de eerste olifant die in ons land werd geboren. Haar geboorte veroorzaakte een ongeziene hype. Het jaar 2010 stond in het teken van haar eerste verjaardag. Vorig jaar was dat de verkiezing van de Slimste Aap ter Wereld. Nu trekt de dierentuin opnieuw de kaart van Kai-Mook. Het meesterbrein van dat alles? Anja Stas, commercieel directeur van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA), de beheerder van de Zoo en Planckendael.

Prefabtempel

De verhuis is een huzarenstuk. "Iedere ochtend dezelfde oefening: instappen, vastmaken en weer vrijlaten. En dat acht maanden lang", vertelt bioloog Matthias Papies met Duits accent. Volgens Papies, gehuld in kaki broek, kaki T-shirt en bruine schoenen, zijn olifanten erg stressgevoelig. "Daarom krijgen ze ook een kalmeermiddel." De dood van Hussein, de dekstier die vrijdag als eerste naar Planckendael zou komen, zindert duidelijk na bij de verzorgers.

Om 10 uur worden de grijze containers een voor een op een vrachtwagen geladen. Eerst is het de beurt aan Kai-Mook (3), halfzus May Tagu (7) en mama Khaing Phyo Phyo (30). In de namiddag zullen ook tante Yu Yu Yin (33) en Dumbo (38) volgen. Onder begeleiding van een politie-escorte gaat het via de E19 naar Planckendaal in Muizen. Daar wordt de vijfkoppige olifantenfamilie vrijgelaten in haar nieuwe verblijf, een prefabversie van de stallen in het Indiase Hampi.

"Een binnen- en buitenzwembad, scrubmuren, slijkbaden, heuvels: dit is het ideale olifantenverblijf", vertelt Ilse Segers van het KMDA in de lodge, een houten paalwoning met uitzicht op de tempel. De KMDA legde 12,5 miljoen euro op tafel voor de tempel. "We hopen natuurlijk dat veel mensen een ticketje zullen kopen. Dat moet wel lukken, want iedereen wil Kai-Mook zien."

De verhuis past in een kweekprogramma. "Aangezien we het natuurlijke gedrag van de olifanten willen stimuleren, is kunstmatige inseminatie niet echt een optie", vertelt Papies. De Aziatische olifant is met uitsterven bedreigd. Met 40.000 zijn ze nog, vooral in Zuid-India. "Maar door de versnippering van hun leefgebied komen ze in aanvaring met de lokale bevolking", zegt Segers. "Met de opbrengst van Kai-Mook sponsoren we daarom de aanleg van corridors, vrije bosstroken voor olifanten."

Dat Kai-Mook haar aaibaarheidsfactor nog niet kwijt is, blijkt bij de aankomst in Planckendael. Jong en oud werkt zich met het nodige ellebogenwerk tot op de eerste rij. Een groot doek dat in de weg hangt, moet eraan geloven. "Een man reageerde zopas woedend omdat hij niet over de omheining mocht klimmen", vertelt Bob Lams, die voor de stad Mechelen werkt. Ook die wil haar graantje meepikken. Op 1 juli nodigt ze alle Mechelaars uit voor een olifantenborrel.