Direct naar artikelinhoud

'Catastrofe als in 2008 niet ondenkbaar'

Als de Amerikaanse overheid geen oplossing vindt voor het bereiken van het schuldplafond, zal dat een 'catastrofe' veroorzaken. Dat zegt het VS-ministerie van Financiën.

Het Treasury Department waarschuwt voor een "catastrofale impact" op de financiële markten en de economie, als er tegen 17 oktober geen oplossing is gevonden voor het schuldenplafond. "Er zou een financiële crisis en recessie uit kunnen volgen, vergelijkbaar met de gebeurtenissen in 2008 of nog erger", luidt het onheilspellend.

Het Congres heeft nog twee weken om een manier te vinden om het schuldenplafond te verhogen. De Amerikaanse overheid mag niet meer lenen dan dat wettelijke plafond. Maar de VS hebben extra financiering nodig om aan hun financiële verplichtingen te voldoen, anders dreigt het land in wanbetaling te gaan.

Obama raadpleegde woensdag enkele topbankiers over zo'n rampscenario. Hij sprak met Lloyd Blankfein, CEO van zakenbank Goldman Sachs. Ook zij uitten zware kritiek op de halsstarrige weigering van het parlement om een compromis te sluiten.

Vele overheidsdiensten in de VS zijn momenteel geschorst vanwege degovernment shutdown, die intussen aan dag drie zit. Dat heeft dan weer alles te maken met de politieke impasse. De Republikeinen maken hun goedkeuring voor een nieuwe begroting afhankelijk van een uitstel van 'Obamacare', zoals de gezondheidswet van president Obama heet. De Democraten willen niet wijken, waardoor de onderhandelingen tussen beide partijen spaak zijn gelopen.

Intussen groeit de onenigheid tussen de hardliners van de Tea Party en de meer gematigde Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Een aantal gematigden roept John Boehner, de voorzitter van het Huis, op een stemming over een begrotingswet zonder Obamacare-uitstel te houden.

Boehner zit tussen hamer en aambeeld. Hij wordt er door de activistische Tea Party-beweging toe gedwongen om steevast een begrotingscompromis te koppelen aan een uitstel van Obamacare. Maar daardoor krijgt de Republikeinse partij steeds meer de schuld toegeschoven van de impasse.