Direct naar artikelinhoud

Erkenning diploma's blijft voor veel buitenlanders gratis

Veel buitenlanders zullen toch niet moeten betalen om hun buitenlands diploma door Vlaanderen te laten erkennen. Onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) staat uitzonderingen toe voor lage inkomens.

Een buitenlander met een hoger onderwijsdiploma uit een ander land zou fors moeten gaan betalen om het hier te laten erkennen. De plannen van minister van Onderwijs Pascal Smet raakten bekend in maart en oogstten meteen veel kritiek. Het Minderhedenforum verweet de Vlaamse regering extra drempels op te werpen bij de doorstroming van hoger opgeleide migranten naar de arbeidsmarkt. Na onderhandelingen staat Smet een reeks uitzonderingen toe.

Zo blijft de erkenning van een diploma gratis voor mensen met een laag inkomen (het zogeheten Omnio-statuut), voor leefloners, personen met een wachtuitkering of een werkloosheidsuitkering, inburgeraars en werkzoekenden met een traject bij de VDAB of Actiris. Voor vluchtelingen en asielzoekers was eerder al besloten dat er geen kosten zouden worden aangerekend.

Smet belooft dat de erkenningsprocedure, die wordt afgehandeld door NARIC-Vlaanderen, veel sneller zal verlopen. Tot nu toe had de dienst gemiddeld tot vier maanden nodig om een oordeel te vellen over een buitenlands diploma. Het is wel mogelijk om deze wachtrij te omzeilen. Voor een dergelijke Speedy Pass moeten migranten waarschijnlijk 500 euro neertellen.

De overige tarieven blijven zoals Smet ze in maart had voorgesteld. Vlaanderen vraagt 90 euro om een diploma te erkennen zonder dat er naar de inhoud wordt gekeken. Als een buitenlandse master in de rechten die titel hier wil voeren, moet hij of zij 180 euro op tafel leggen. Een doctorstitel kost 300 euro.

Het Minderhedenforum is tevreden met de aanpassingen. "We zijn opgelucht dat er geen extra drempels worden opgeworpen", zegt directeur Naima Charkaoui. "Vooral voor hogeropgeleide buitenlanders die hier te weinig verdienen en dus hun diploma niet zouden kunnen laten erkennen, is dit goed nieuws. Zij zullen hierdoor sneller inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt."