Direct naar artikelinhoud

Waals kabinetslid kost 13.500 euro per maand

Waals minister van Begroting André Antoine (cdH) heeft sinds 2009 een trader in dienst voor het beheer van de Waalse overheidsschuld. De man kost 13.500 euro per maand.

Minister Antoine spaart kosten noch moeite om de Waalse schuld op de best mogelijke manier te laten beheren. In december 2009 engageerde hij een nieuwe kracht die zich hiermee moet bezighouden, een trader die in dienst was van Dexia. Maar zo iemand op een kabinet krijgen, is niet eenvoudig. Het prijskaartje dat aan een trader hangt, ligt doorgaans hoger dan wat kabinetsmedewerkers kunnen verdienen.

Plus bedrijfswagen

De cdH-excellentie toonde zich dan ook van zijn creatiefste kant. De man bleef in dienst bij Dexia, maar zijn loonkost van 12.536 euro (inclusief werkgeversbijdragen) wordt door de Waalse overheid aan de bank teruggestort. Daarnaast ontvangt de medewerker een brutokabinetspremie van 801 euro en een kostenvergoeding van 196 euro. Bovenop dat salarispakket kan de trader ook beschikken over een bedrijfswagen.

Alleen blijkt die constructie niet echt koosjer. Dat vindt althans het Rekenhof. De financiële waakhond van de overheid merkt op dat Antoine de regels van de Waalse overheid aan zijn laars lapt. Niet alleen is er een probleem met zijn statuut. Het Rekenhof wijst erop dat de man in vergelijking met de maximumwedde van een kabinetsmedewerker van hetzelfde niveau 43.000 euro per jaar te veel verdient. Zijn loon zit zelfs 30.000 euro boven het absolute maximum dat de best betaalde kabinetsmedewerker mag verdienen.

Het kabinet-Antoine nuanceert. “Het gaat om brutobedragen. Netto verdient hij 4.300 euro. Dat is hetzelfde als hij bij Dexia ontving en hij heeft een kleinere wagen.” Het dynamische schuldbeheer van de trader zorgde vorig jaar voor 48,5 miljoen euro besparingen, aldus het kabinet. “Ik verkies iemand die aanzienlijke winsten realiseert goed te betalen”, benadrukt de partijgenoot van Joëlle Milquet in de kranten van de Sudpressegroep. Bij Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) valt te horen dat er in Vlaanderen geen gelijkaardige constructies zijn opgezet.