Direct naar artikelinhoud

125 extra personeelsleden moeten asielprocedure helpen inkorten

De federale regering werft 125 extra personeelsleden aan voor het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV). Dat moet het mogelijk maken om 1.850 asieldossiers per maand te behandelen en de duur van de asielprocedure in te korten tot zes maanden. Om de aanvragen voor een medische regularisatie sneller te onderzoeken, worden er tien extra dokters aangeworven, zodat de aandoening van de aanvrager sneller kan worden vastgesteld, en vlugger kan worden nagegaan of de betrokkene al dan niet in zijn land van herkomst een behandeling kan krijgen.

Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, gaat ook meer samenwerken met Justitie en Binnenlandse Zaken zodat afgewezen asielzoekers makkelijker het land kunnen uitgezet worden. Doel daarbij is de escortering van mensen die worden uitgewezen efficiënter te laten verlopen en illegale gevangenen voor het einde van hun straf uit te wijzen. Ook met de gemeenten wordt de samenwerking opgevoerd. Daarvoor worden twaalf extra mensen aangetrokken.

Voor ontradingscampagnes in de Balkan en Guinee zal er 600.000 euro uit het budget van Ontwikkelingssamenwerking worden ingezet, bevestigde Wathelet nog. De kans is groot dat Wathelet binnenkort zelf naar Guinee afreist om de inwoners af te raden om in ons land hun geluk te beproeven. Guinee stond vorig jaar op de derde plaats qua asielaanvragen en dit jaar op de tweede.

Omdat de stroom aan asielzoekers blijft aanzwellen, komen er ook opvangplaatsen bij. Voor de opvang van niet-begeleide minderjarigen komen er 200 nieuwe plaatsen, voor de andere asielzoekers staan er 52 extra opvangplaatsen in Poelkapelle en enkele honderden in Bierset op stapel. Al die maatregelen blijven binnen het vooropgestelde budget. Ons land kan rekenen op 3 miljoen euro van de Europese Commissie om de asielcrisis het hoofd te bieden. (TP)