Direct naar artikelinhoud

'Wij verdedigen de kleine spaarder'

'Wij stonden niet aan het roer bij Dexia, dat is een fabel', benadrukt ACW-topman Patrick Develtere. 'Onze beweging is slachtoffer van wat er zich in internationale financiële middens heeft afgespeeld. Dat is de reden waarom wij opkomen voor de honderdduizenden kleine spaarders. Iemand moet hen verdedigen.' Steven Samyn

De garantie voor de Arco-coöperanten staat op de helling. Hoe hard komt dat aan?

"Veel mensen in onze beweging zijn heel ongerust na het horen van de berichten. De overgrote meerderheid kocht in de jaren 90 een coöperatief deelbewijs als spaarproduct. We begrijpen de ongerustheid dat hun spaargeld mogelijk verloren zou gaan, maar blijven echt wel geloven in die garantie. De betrokken partijen hebben dertig dagen om te reageren op het verslag van de auditeur. Ik hoop dat er voldoende argumenten zullen worden aangedragen om de waarborgregeling te laten doorgaan."

Het is volgens u in de eerste plaats aan de overheid om dit op te lossen?

"Ik ga niet uit van hypotheses, maar van de feiten. We weten dat er een advies is van één auditeur op basis van één dossier. Er zijn blijkbaar nog dossiers en ik hoor dat er daar tussen zitten die onontvankelijk en ongegrond zijn verklaard."

Als de Raad van State haar auditeur volgt, is het dan mogelijk dat het ACW een bijkomende inspanning doet, eventueel samen met overheid?

"Wij moeten niet zorgen voor een self fulfilling prophecy. We zullen zien wat de reactie wordt van de Raad van State."

Het ACW heeft nog andere middelen. Moeten die niet worden gebruikt om de spaarders schadeloos te stellen?

"Dit is een dossier op zich. De overheid heeft op een bepaald moment geoordeeld dat er een systemische problematiek was voor de spaarders en dat die moesten worden gerustgesteld. De bestaande staatsgarantie voor spaarders werd in 2008, in volle bankencrisis, door de regering verhoogd. Voor de zogenaamde Tak21-producten werd ook onmiddellijk een wettelijke regeling getroffen. Daarnaast kregen particuliere coöperanten de belofte dat ze een staatsgarantie zouden krijgen. Niet alleen die van Arco. In april 2009 werd de regeling door het parlement goedgekeurd en eind 2011 volgden de concrete KB's. Maar het klopt dus niet dat er een regeling kwam die alleen op onze maat is geschreven."

Geld dat jullie bezitten via andere vennootschappen, zoals Auxipar, zal dus niet worden gebruikt om de spaarders bij te springen?

"Auxipar is een ander dossier. Het is een kleine vennootschap waar het ACW minderheidsaandeelhouder is en Belfius de grootste aandeelhouder. Het eigen vermogen van Auxipar gaat echter helemaal op aan de vereffening."

Veel spaarders voelen zich wel bekocht?

"We voelen dit in de hele beweging. De garantieregeling geldt voor de spaarders, niet voor onze organisaties. Wij zijn ook slachtoffer. Door deze zaak heeft het ACW het statuut van bedrijf in herstructurering moeten aanvragen en moeten wij moeilijke maatregelen nemen. Alle betrokkenen in dit dossier zijn het slachtoffer van wat er zich in internationale financiële middens heeft afgespeeld. Dat is de realiteit. En dat is precies de reden waarom wij opkomen voor de honderdduizenden kleine spaarders. Dit gaat over hen en iemand moet hen verdedigen. Ik weet niet voor wie de Vlaamse Federatie van Beleggers optreedt (het was de VFB die naar de Raad van State trok, STS). Gaat het om kleine spaarders of vermogenden? Gaat het om mensen die in goede en slechte tijden aan boord zijn gebleven of om speculanten? Wat ik wel weet, is dat wij in 2008 350 miljoen hebben geïnvesteerd om Dexia te helpen redden."

In tegenstelling tot de kleine spaarders stonden jullie wel mee aan het roer van Dexia.

"Wie dat blijft zeggen, negeert de werkelijkheid. Wij hadden twee bestuurders. Twee op een totaal van achttien. Iedereen weet dat de verantwoordelijkheid voor de val van Dexia bij de directie en de regulatoren ligt. In de bancaire wereld zijn zij het die het roer in handen hebben. Ik zou willen dat men eindelijk stopt met die fabels dat wij de bank naar de afgrond hebben geleid."

Uw geloofwaardigheid is door dit dossier toch wel volledig onderuit gehaald?

"Ik begrijp dat sommigen een stok zoeken om ons te slaan, maar dit klopt absoluut niet. Onze geloofwaardigheid zit in wat wij dagdagelijks doen. Onze geloofwaardigheid zit in onze medewerkers en onze 200.000 vrijwilligers. Dat is het kloppend hart van onze beweging. Wie mij als voorzitter wil aanvallen, die doet maar. Maar ik kan niet verdragen dat men dit met de gewone mens doet."