Direct naar artikelinhoud

Facebook lanceert nieuwsdienst op maat van gebruiker

De geruchten waren er al langer, maar nu heeft Facebook eindelijk zijn eigen nieuwsapp Paper voorgesteld. De dienst combineert Facebookberichten met nieuws en wordt volgende week gelanceerd in de VS.

Paper, de laatste nieuwe app van Facebook, is veel meer dan de zoveelste Flipboard-achtige app om nieuws mee te lezen. Het is een totale herwerking van Facebook zelf. Met Paper wil Facebook verhalen vertellen. Niet alleen nieuwsverhalen, maar ook verhalen uit je vriendenkring. De app visualiseert het hele nieuwsoverzicht zoals je dat vandaag kent, maar dan (voorlopig) zonder reclame.

De nieuwe app zet hoog in op personalisatie. Hij bepaalt voor jou persoonlijk aan welk nieuws je belang zou hechten en houdt daarvoor rekening met het aantal likes en reacties van vrienden op nieuwsverhalen die op Facebook de ronde doen. Je kunt zelf wel de rubrieken bepalen waarover je graag nieuws wil lezen. De categorieën waaruit je kunt kiezen zijn onder meer sport, wereldnieuws, cute (schattig) nieuws en alles wat over duurzaamheid en milieu gaat. Je bladert horizontaal door de verschillende verhalen van je Facebooknieuwsoverzicht. De onderbouw van de app laat dan weer statussen van je vrienden zien. Video's worden meteen afgespeeld als je ze opent.

Facebook lanceert de app over een week in de VS, maar nog niet bij ons. Het bedrijf tilt namelijk nogal zwaar aan de redactionele kant van de app. Niet alleen de eigen algoritmes, maar ook de redacteurs van Facebook zullen een hoofdrol spelen in het verwerken van het nieuws. Wanneer België aan de beurt is, is nog niet bekend.