Direct naar artikelinhoud

Eurocommissaris Karel De Gucht schrijft boek

Tijdens een evenwichtig en bijwijlen pittig debat met N-VA-voorzitter Bart De Wever in De Ochtend liet Eurocommissaris Karel De Gucht zich ontvallen dat hij de laatste hand legt aan een nieuw boek.

De Guchts laatste boek Pluche verscheen in 2007 en was een aanklacht tegen extreem rechts en populisme. Het nieuwe boek, waarvan de titel nog angstvallig geheim wordt gehouden, moet een antwoord bieden op de opmerking die hij zelf al in een aantal interviews maakte. Met name dat momenteel het nationalisme in Vlaanderen de enige ideologie met een verhaal is, terwijl de klassieke partijen er steeds moeilijker in slagen hun ideologie te verwoorden en uit te dragen.

Het boek, dat verschijnt bij De Bezige Bij, zal naast de kritiek op dat 'enige verhaal' ook een pleidooi voor een hernieuwd liberaal verhaal zijn, en dus eerder ideologisch van aard.

Het is een publiek geheim dat De Gucht niet tot de grootste fans van Open Vld-voorzitter Alexander De Croo behoort, al zal hij er zich voor hoeden om, in tegenstelling tot gewezen begrotingminister Guy Vanhengel, daarover publieke verklaringen af te leggen.

Om die reden wordt het boek, dat ook een analyse over het huidige liberale falen in de electorale markt bevat, niet voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober gepubliceerd. Maar het zal, samen met de uitslag van de Open Vld bij die gemeenteraadsverkiezingen wel mee de inzet worden van het debat wanneer Alexander De Croo eind dit jaar herkozen moet worden.