Direct naar artikelinhoud

Sp.a-voorzitter Tobback heeft nog wat katjes te geselen

Hoe ontwart sp.a de knoop Caroline Gennez? De lijstvorming in Antwerpen ligt nog lang niet in de plooi. De socialisten geven zich nog de tijd tot eind deze maand.

Het probleem dat Open Vld heeft in Oost-Vlaanderen met zijn overvloed aan mannen, heeft sp.a-voorzitter Bruno Tobback in het door vrouwen gedomineerde Antwerpen. Minister van Werk Monica De Coninck, kabinetschef van de premier Yasmine Kherbache, ex-voorzitter Caroline Gennez, Europees Parlementslid en ex-minister Kathleen Van Brempt. Allemaal dingen ze naar een vooraanstaande plek op de lijsten.

De grootste knoop situeert zich ter hoogte van Mechelen. Wat zal de partij ex-voorzitter Caroline Gennez gunnen? Zij ambieert een eerste plaats. Maar krijgt zij van haar opvolger Tobback wel het lijsttrekkerschap voor Europa, dat ook huidig Europarlementslid Van Brempt beoogt? Een andere lijst trekken wordt moeilijk, aangezien niemand in vraag lijkt te stellen dat Kherbache en De Coninck het Vlaamse en federale niveau onder elkaar zullen verdelen.

Krijgt Gennez die kopplaats niet, dan is dat een tweede desavouering van de gewezen voorzitter. Eerder gunde Tobback haar ook al geen ministerspost in de federale regering.

Tegelijkertijd hopen ook andere vrouwen als Maya Detiège en Güler Turan op een mooie plaats. Zeker op de Kamerlijst wordt dat moeilijk. Een derde plaats, na De Coninck of Kherbache, is al een strijdplaats. Vraag is of Detiège, al tien jaar Kamerlid, zich daarbij zal neerleggen.

Pas eind januari, begin februari wil de partij knopen doorhakken. Het provinciaal bestuur moet in de tweede helft van februari pas zijn fiat geven.