Direct naar artikelinhoud

Unizo en VOKA willen Copernicaanse revolutie in sociaal overleg

Welk beleidsniveau wordt het belangrijkste platform voor het overleg tussen werkgevers en vakbonden? Unizo, VOKA, de Boerenbond en Verso geven een eerste aanzet tot een Coper-nicaanse omwenteling, waarbij Vlaanderen belangrijker wordt dan het federale niveau.

Ze pleiten voor een nieuw sociaal overleg, dat het bestaande model moet moderniseren. Het sociaal pact in België werd ondertekend in 1944. Volgens Luc De Bruyckere, voorzitter van VOKA, heeft dat pact belangrijke historische verdiensten. "De wereld is sindsdien echter veranderd. De uitdagingen van toen zijn nu anders en ons land is grondig veranderd."

De Bruyckere verwijst daarbij naar de staatshervorming en de overdrachten van bevoegdheden inzake arbeidsmarkt en sociale bescherming, en naar het feit dat we steeds langer moeten werken. "We willen anticiperen op de bevoegdheidsoverdrachten van het federale naar het regionale niveau."

De organisaties richten daartoe het 'Vlaamse werkgeversoverleg' op. Ze willen ook de huidige samenwerking met de Vlaamse sectorfederaties verder versterken. Voor de Vlaamse werkgevers vormt de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) het centrale orgaan voor het vernieuwde sociaal overleg.

De Bruyckere benadrukte dat de Vlaamse werkgevers niet willen inbreken in de Groep van Tien, de sociale partners die op federaal niveau onderhandelen over het Interprofessioneel Akkoord (IPA).

Toch reageert het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), de werkgeversorganisatie op federaal niveau, "verwonderd." Bij de vakbonden zegthet ACV niet ingelicht te zijn, het ABVV reageert uitgesproken negatief.