Direct naar artikelinhoud

VN luiden noodklok voor Iraakse vluchtelingen

genève l Op een tweedaagse conferentie in Genève roepen de Verenigde Naties de internationale gemeenschap op om meer hulp te bieden aan Iraakse vluchtelingen.

Volgens de mensenrechtenorganisatie van de VN zijn inmiddels vier miljoen Irakezen op de vlucht voor het geweld. Naar schatting komen daar iedere maand 50.000 nieuwe vluchtelingen bij.

De meeste Irakezen vluchten naar de buurlanden Syrië en Jordanië. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat het voor beide landen steeds moeilijker wordt om vluchtelingen te blijven opnemen.

Desondanks heeft Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, de Iraakse buurlanden opgeroepen hun grenzen open te houden. In een videoboodschap, die bij de opening van de VN-conferentie werd vertoond, vroeg Ban rijke landen om Syrië en Jordanië te ondersteunen. Daarnaast vroeg hij het Westen om zelf ook een aantal van de meest kwetsbare vluchtelingen op te vangen.

Regeringsvertegenwoordigers uit meer dan zestig landen wonen de tweedaagse bijeenkomst in Genève bij. Ook leden van internationale en niet-gouvernementele organisaties die in Irak actief zijn nemen deel aan de conferentie.

Volgens de hoog commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Antonio Guterres, heeft de internationale gemeenschap tot nu toe enkel oog gehad voor het aanhoudende geweld in Irak. Daardoor heeft zij de humanitaire crisis in het land grotendeels over het hoofd gezien.

Een op de acht Irakezen heeft inmiddels zijn huis verlaten. Guterres sprak eerder al over de grootste volksverhuizing in het Midden-Oosten sinds de Palestijnse exodus van 1948.

De vooraanstaande mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zei tijdens de conferentie dat de VS en Groot-Brittannië, die het geweld in Irak mede hebben ontketend, bijzondere verantwoordelijkheid zouden moeten dragen bij het oplossen van het vluchtelingenprobleem. (LP)