Club Brugge palmt stadshallen in met expo

© mvn

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Club Brugge bestaat 125 jaar en laat die gebeurtenis niet onopgemerkt voorbijgaan. Geen viering met liters bier zoals bij het titelfeest, wel een indrukwekkende expo over de clubgeschiedenis. “De grootste collectie ooit bijeengebracht."’

Tekst Koen Theuns, Foto’s Michel Vanneuville

Wie wil weten wat Club Brugge betekent, hoeft daarvoor uitzonderlijk eens niet in het Jan Breydelstadion te zijn. In de Stadshallen onder het Belfort dompelt een expo de bezoekers onder in een eeuw en een kwart blauw en zwart. Zo katapulteert een 360 graden videoinstallatie de bezoekers terug naar de Europese gloriedagen, maar ook naar mei 2008, toen spits François Sterchele verongelukte. “Het zijn beelden die tot het collectieve geheugen van Club Brugge behoren”, zegt Peter Gheysen, community manager van Club Brugge.

Het historisch kader van de stadshallen blijkt overigens om meer dan één reden een erg toepasselijke locatie om de rijke geschiedenis van de club tentoon te stellen. “Club Brugge werd zelfs opgericht op de Markt, in café La Civière d'Or. Daarnaast is er ook de link met Jan Breydel, die een standbeeld heeft op de Markt en waarnaar ons stadion vernoemd is. En natuurlijk herinnert iedereen zich de kampioenenviering op de Markt.”

Touchscreens doen de bezoeker titelmatchen en bekerfinales herbeleven, of peilen met een quiz naar de kennis over Blauw-Zwart. Maar de blikvanger van de expo is de meterslange vitrinekast, die aan de hand van honderden foto's, shirts, trofeeën en andere documenten en voorwerpen de toeschouwer door 125 jaar geschiedenis loodst. Van oude, nog in het Frans neergepende bestuursdocumenten, over oude voetbalschoenen, de Gouden Schoenen van onder meer Jan Ceulemans tot de bal van Refaelov die Club Brugge zijn voorlopig laatste beker opleverde. Club Brugge haalde stukken uit het eigen archief, het stadsarchief, collecties van verzamelaars en supporters, bij (ex-)bestuursleden en oud-voetballers.

“Zo liet Ronny Rosenthal een truitje vanuit Israël overvliegen en ontvingen we ook een pakketje uit Litouwen, getekend Edgaras Jankauskas. Dit is zonder twijfel de grootste collectie die we ooit hebben samengebracht”, zegt Gheysen.

Zelfs coryfee Raoul Lambert, die van 1962 tot 1980 de clubkleuren verdedigde en met 269 treffers nog steeds topscorer aller tijden is, is onder de indruk van zoveel voetbalgeschiedenis. “Dit is formidabel. Vergelijk die oude schoenen eens met wat men destijds aanhad. Wat is er toch veel veranderd.”

INFO

Expo 125 jaar Club Brugge loopt nog tot en met 8 januari en is te bezoeken van woensdag tot zondag, telkens van 10 uur tot 18 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen