Direct naar artikelinhoud

Roep om garanties voor staatshervorming zwakt af

Brussel l Terwijl Armand De Decker (MR) en Herman Van Rompuy (CD&V) alle aandacht naar zich toe trekken, heeft formateur Leterme een nieuwe ronde van de oranje-blauwe delegatieleiders afgewerkt. Aan de Franstaligen liet hij uitschijnen dat de gevraagde harde garanties voor een staatshervorming niet zo hard hoeven te zijn.

Door Fabian Lefevere

In de schaduw van beide hulpformateurs blijft de échte formateur, nog altijd Yves Leterme, werken aan een pakket maatregelen voor de staatshervorming. Gaat het bij de voorzitter van Kamer en Senaat over de methode, dan ontfermt hij zich over de inhoud. En de contouren van een eventuele staatshervorming worden nog altijd getekend door de nota van Herman Van Rompuy en Joëlle Milquet.

Via via - er wordt gesproken over bevriende cdH'ers - zou Leterme de Franstaligen hebben laten weten dat het pakket dat hij wellicht begin volgende week voorstelt niet te nemen of te laten is. Het zou meer over een aangewezen richting dan een eindresultaat gaan, en de garanties hoeven niet zo hard te zijn als eerst werd aangekondigd. CD&V en N-VA zouden zich kunnen verzoenen met een duidelijke timing voor de toekomstige staatshervorming.

Maar er is scepsis bij de Franstaligen, zeker de MR. "We willen Leterme niet killen, anders wordt hij een martelaar van de Vlaamse zaak", zegt een hooggeplaatste liberaal. "Hij kan dus formateur blijven, maar het probleem is dat Leterme niet de leider van zijn kartel is. Voor alles en nog wat moet hij terugkoppelen naar de groep van twaalf (de kleppers van de partij, FL). Het kartel spreek niet uit één mond."

Het is hoe dan ook opvallend dat aan de top van N-VA stilaan wat gematigder gesproken wordt over de staatshervorming. Daar lijken ze ervan overtuigd dat ze ondertussen het risico moeten nemen om de duik te wagen. De garanties heten er nu een richting of een menu. "Het is zeker niet zo dat alle punten en komma's uitgewerkt moeten zijn."

Maar zowel bij N-VA als CD&V is er een uitgebreide groep die zich inhoudelijk niet kan verzoenen met de nota-Milquet. "Absoluut te weinig", heet het bij N-VA. Van fiscale autonomie of een regionalisering van de kinderbijslag is namelijk geen sprake in de nota. En bij CD&V: "Wij kunnen eventueel soepel zijn, maar alles hangt af van de omstandigheden waarin dat moet gebeuren." Dat wil zeggen: komt er een kleine, middelgrote of grote staatshervorming? "Alleen die laatste twee zijn goed, dat verandert niet." Op dit moment is het debat over hoe ver de toegevingen kunnen gaan nog altijd aan de gang binnen de partij.

Wie er alvast goede hoop op heeft dat het nu (relatief) snel tot een oplossing komt, is minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld). Tijdens een bezoek aan Londen sprak hij de verwachting uit dat er op 10 december een federale regering is. (FL)

We willen Leterme niet 'killen', anders wordt hij een martelaar