Direct naar artikelinhoud

Minder nachtelijke weekendongevallen

In 2013 zijn in de provincie Antwerpen 476 nachtelijke weekendongevallen gebeurd. Dat is een daling van 18 procent tegenover het jaar voordien. Die jaarcijfers werden zaterdagavond bekendgemaakt, in de aanloop naar een grootschalige actie.

Het aantal lichtgewonden daalde, maar het aantal zwaargewonden steeg aanzienlijk. Het aantal dodelijke slachtoffers steeg van elf naar vijftien, maar dat kan vooral op conto worden geschreven van het zware ongeval in Ranst met een Poolse bus, waarbij vijf mensen omkwamen. Zonder dat ongeval zou ook het aantal dodelijke slachtoffers afgenomen zijn.

De chauffeurs in de provincie Antwerpen lijken zich in 2013 iets beter aan de regels te hebben gehouden dan het jaar voordien. Van de 190.798 op snelheid gecontroleerde bestuurders reed 5,9 procent te snel, een half procent minder dan in 2012. Van de 140.052 op alcohol geteste bestuurders blies 4 procent positief, eveneens een half procent minder. Er werden in 2013 beduidend minder speekseltests afgenomen, wat erop wijst dat minder gecontroleerde bestuurders uiterlijke tekenen van drugsgebruik vertoonden.

Nachtelijke weekendongevallen zijn ongelukken die vrijdag- en zaterdagnacht tussen 22 en 8 uur gebeuren en zondagnacht tussen 22 uur en 6 uur.